Kinderen uit Wapse en Diever zetten na twee jaar coronastop traditie voort: een bloemstuk bij het onderduikershol

 Max Back van de Ten Darperschoele en Linn Gierveld en Ravi Maas van obs De Singelier in Diever legden een bloemstuk. Foto: Geert Meekhof

Leerlingen van de basisscholen De Singelier uit Diever en de Ten Darperschoele uit Wapse hebben vanmiddag een bloemstuk gelegd bij het onderduikershol in de bossen bij Diever. Het onderaardse verblijf wordt sinds 1994 geadopteerd door leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen in de oude gemeente Diever.

De kinderen leggen traditioneel in de maand april bloemen bij het onderduikershol bij Landgoed Berkenheuvel. Dat gebeurt nadat op school een vrijwilliger van de Historische Vereniging Gemeente Diever heeft verteld over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in de bossen tussen Diever en Wapse. Tot 2019 was dit de bekende Dievernaar Jans Tabak. Door zijn overlijden werd een nieuwe vrijwilliger gezocht. Deze is gevonden in Jan Pieter Slootweg, die de kinderen vandaag vertelde over de geschiedenis van het onderduikershol en over Canadese piloten die daar verbleven.

Geschiedenis

Het Onderduikershol diende in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats. De Duitse bezetters hielden destijds razzia’s om mannen op te pakken en te werk te stellen in Duitse fabrieken. Mannen die dat niet zagen zitten verscholen zich bijvoorbeeld in het onderduikershol in de bossen tussen Wapse en Diever.

Het hol diende ook als uitvalbasis voor verzetswerk en is een tijd lang het onderkomen geweest voor twee geallieerde vliegeniers. Voedsel werd verstrekt door de plaatselijke bakker en de slager en werd door betrouwbare inwoners van Diever naar de schuilhut gebracht. Door verraad zijn de onderduikers en verzetsmensen in november 1944 gearresteerd en hebben de Duitse bezetters het hol opgeblazen.

Na de oorlog is het hol hersteld als gedenkmonument ter herinnering aan de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. Het onderduikershol wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever. De binnenkant van de bijzondere schuilplaats, het oorspronkelijke hol, verkeert nog altijd in goede staat.

Renovatie

Het houtwerk aan de buitenzijde was echter volledig verrot. De vrijwilligers, bijgestaan door een medewerker van aannemersbedrijf Johan Soer, hebben onlangs de keermuren verlengd. Op deze muren is nieuw hout aangebracht zodat dit niet meer direct in aanraking komt met zand van de heuvel waarin zich het hol bevindt. Ook is de afwatering van het voorterrein verbeterd en zijn hier de zitbanken vernieuwd. Het monument kan nu weer jaren mee.

Nieuws

menu