Kinderen van fietsenmakers uit Pesse en de Wijk vonden elkaar, ze zijn inmiddels 60 jaar getrouwd

Jan en Tina Bork vierden woensdag hun 60-jarig huwelijksjubileum. Foto: Benny Spin

Jan en Tina Bork-Oostindiën uit de Wijk vierden woensdag hun 60-jarig huwelijksjubileum. Dat was uiteraard een dag om terug te blikken op al die jaren. Later in de middag kwam burgemeester Janny Vlietstra de felicitaties overbrengen.

Jan (81) werd geboren in Pesse, maar is getogen in Ruinen. Het was tijdens een dansvond bij zaal Kuik dat hij zijn oog liet vallen op Tina (80). „Ze viel me gelijk op”, zegt Jan nu, al had Tina niet veel oog voor hem. „Hij was daar met een ander meisje, maar dat bleek achteraf zijn buurmeisje te zijn.” Later kwamen ze elkaar weer tegen bij de bioscoop. Jan: „Bij een uitvoering van muziekvereniging Apollo, waar Tina lid van was, kregen we iets met elkaar. En toen mocht ik haar ook voor het eerst naar huis brengen.”

Ze trouwden op 17 november 1961 in het gemeentehuis in de Wijk, waar burgemeester Pierre Daniël de la Saussaye Briet gelijk kans zag om Jan lid te maken van de plaatselijke voetbalclub. Na afloop was er feest bij café Wittink.

Fietsenmaker

Omdat ze nog geen woonruimte hadden trokken ze in bij haar ouders aan de Dorpsstraat, waar de familie een fietsenzaak runde. (Rijwielhandel Jan Oostindiën, waar nu Chinees afhaalcentrum De Wijk is gevestigd). Toeval of niet, ook de vader van Jan was fietsenmaker in Pesse. Na een jaar kregen ze een eigen huis aangeboden aan de Beatrixweg, daarna verhuisden ze nog een keer in het dorp. Inmiddels wonen ze alweer een kwart eeuw met veel plezier aan de Ottermanweg.

Bezigheden

Jan ging na de Militaire Dienst aan de slag als Timmerman, om vervolgens de overstap te maken naar de BAM. Daar bleef hij tot zijn pensionering werkzaam als uitvoerder. Tina was werkzaam in de huishouding. Beiden zijn nog fit en vitaal en mogen er graag op uit trekken. Bezigheden zijn er ook nog genoeg. Jan knutselt graag. Alles wat kapot is, kan hij volgens hun dochter maken. Ook schilderen en tekenen zijn geliefde hobby’s. Tina houdt zich het liefst bezig met huishoudelijke klusjes, puzzelen en tuinonderhoud. „Ze is de vraagbaak voor de familie, ze weet alles. En anders zoekt ze het op Internet wel op”, vertelt haar andere dochter.

Ring teruggevonden

Het echtpaar kwam twee jaar geleden ook nog een bijzondere manier in het nieuws, nadat de verloren trouwring van Tina na vijfenveertig jaar werd teruggevonden. Deze kwam boven water bij graafwerkzaamheden in een tuin aan de Parkweg in de Wijk, op de plek waar haar ouders vroeger woonden. Hoe ze de ring kwijt geraakt is, weet Tina niet meer precies. „Dat is waarschijnlijk tijdens het wassen gebeurd. Mijn vader heeft destijds de riolering nog open gehaald om te zoeken, maar de ring werd niet gevonden.” Het kostbare kleinood zit nu wel weer stevig om haar vinger.

Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren, twee dochters en twee zonen. Een zoon is helaas overleden. Daarnaast zijn er ook nog zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het geheim van een 60-jarig huwelijk? „Geven en nemen. Ach, soms knettert het even wat, maar dan is het beter om even tot tien te tellen”, adviseert Jan.

Nieuws

Meest gelezen