Kinderen van groep 8 lopen in klederdracht door Punthorst

Normaal gaan de kinderen van groep 8 van de vijf Scholen met de Bijbel in klederdracht richting Den Haag op Prinsjesdag. Dat ging dit jaar niet door, dus hebben een aantal ouders van de Dr. Maarten Lutherschool in Punthorst iets anders bedacht. Harm Brand / Staphorst Nieuws

Punthorst - Elk jaar mogen de kinderen van groep 8 van de vijf Scholen met de Bijbel op Prinsjesdag met de bus naar Den Haag. Dit doen ze dan gehuld in Staphorster klederdracht. Vanwege de coronamaatregelen is de hele ceremonie in de hofstad dit jaar echter uitgekleed.

De ouders van de leerlingen van groep 8 van de Dr. Maarten Lutherschool in Punthorst hadden daarom op eigen initiatief en als verrassing bedacht om de leerlingen toch in klederdracht naar school te laten gaan. De schooljeugd verzamelde zich tegen half negen in de Ir. J. Nijsinghstraat, de enige extra straat van de kleine dorpskern die vanaf de doorgaande wegen niet te zien is. De fietsen werden zolang gestald bij een bewoner.

Klepperende klompen

Toen de klas compleet was gingen ze in optocht richting school. De jongens voor en achter met klepperende klompen, de meisjes in het midden, vele met een karbies aan de hand. Een bewoner dacht: „O, gaan ze toch naar Den Haag?” Bij de school stonden nog meer ouders op de uitkijk, met de camera's in de aanslag. Eenmaal op het schoolplein ging het in één streep door naar binnen waar de leerkrachten overrompeld werden met hun verschijning.

Geslaagd

Meester Voorwinden wist inderdaad van niets. Op weg naar school had hij wel een paar leerlingen zien fietsen, maar dat de hele klas in klederdracht kwam had hij toen nog niet gedacht. De opzet was geslaagd. Op de school werd 's middags aandacht gegeven aan het gebeuren in Den Haag. Ook op de andere vier scholen kwamen de leerlingen van groep 8 in klederdracht naar school. Dat was daar echter al van tevoren bekend bij de leerkrachten.