Kinderkookplatform De Kookhoek in Balkbrug brengt passie voor koken. 'Samen koken, gezellig in de keuken staan'

Na maanden van hard werken heeft woensdagmiddag de lancering van het kinderkookplatform De Kookhoek plaatsgevonden. Marije Dunning en Anouk Overman hebben ervoor gekozen om deze lancering te laten plaatsvinden in korenmolen De Star in Balkbrug.

Marije Dunning (links) en Anouk Overman, oprichters van De Kookhoek.

Marije Dunning (links) en Anouk Overman, oprichters van De Kookhoek. Foto: Hans Berkenbos

„Ik ben geboren en getogen in Balkbrug”, vertelt Marije. „Via De Kookhoek laten we niet alleen de leukste gerechten zien en hoe je die kunt maken, maar ook waar de ingrediënten vandaan komen.”

De aftrap werd voorafgegaan door een livestream evenement waarbij Marije en Anouk, samen met enkele kinderen, een Funfetti-cake gebakken hebben. Hiervoor is meel nodig en waar vind je dat? Bij de molen! „Hoewel wij in Amsterdam gevestigd zijn en de meeste medewerkers in die omgeving wonen, moest ik toch direct aan de molen in Balkbrug denken”, vervolgt Dunning. „De contacten waren snel gelegd en we zijn hier vandaag warm ontvangen. We kunnen laten zien hoe er van graan bloem gemaakt wordt waardoor de ingrediënten voor de kinderen nog meer gaan leven.”

Als kind in de keuken

De ideeën voor het kinderkookplatform ontstonden in het voorjaar van 2019. Marije Dunning: „Het team van De Voorleeshoek kwam op het idee om het platform uit te breiden. We wilden een andere passie van ons onder de aandacht brengen, namelijk: koken.” Zelf heeft ze als kind veel in de keuken gestaan. „Mijn ouders gaven mij de ruimte om lekker bezig te gaan. Het was voor mij een feestje om de koelkast open te trekken en te kijken welke ingrediënten, waaronder ook restjes van de vorige dag, er voor handen waren om wat lekkers van te maken.”

De Kookhoek wil kinderen niet alleen passie voor koken en bakken bij brengen, maar hen ook bewustmaken van eten en drinken. „In onze samenleving gooien we veel voeding weg. Dat is erg jammer, want je kunt er vaak nog zoveel lekkers mee maken. Bovendien is het totaal niet duurzaam en ook dat willen we de kinderen, op een leuke manier, bijbrengen. We vertellen de kinderen ook waarom er steeds meer mensen vegetarisch gaan eten.”

Kinderkookboeken

Om hun visie duidelijk te maken hebben Anouk Overman en Marije Dunning twee kinderkookboeken geschreven, te weten: Van over de hele wereld en Lekker Veggie . De boeken zijn bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. ‘Zij kunnen nog niet zelf koken, maar wel een handje helpen waardoor ze meer bekend worden in en met de keuken. De oudere kinderen kunnen zich met onze boeken volledig zelf redden’, vertelt Marije. „We hebben gerechten uit de hele wereld, van gadogado tot fish-and-chips. Het is de bedoeling dat De Kookhoek in de komende 2,5 jaar nog eens vier kinderkookboeken gaat uitbrengen.”

Charlotte de Lannée de Betrancourt van Clavis Uitgeverij is blij met de boeken. „De kookboeken passen heel goed bij ons aanbod. Het zijn mooie, kleurrijke boeken geworden die heel goed leesbaar zijn voor kinderen. Ze nodigen uit om te pakken en te gebruiken.” In de boeken worden de gerechten stap voor stap beschreven, inclusief boodschappenlijstje, maar geven de auteurs ook achtergrondinformatie. Niet alleen over de ingrediënten, maar vaak ook over het gerecht.

Samen eten stimuleren

Voor de auteurs ligt de nadruk op samen. „Samen koken, gezellig in de keuken staan, samen ontdekken welke ingrediënten er zijn en waar ze vandaan komen, maar ook samen eten. Dat willen we stimuleren. Wij geloven dat koken voor iedere leeftijd is.” De Kookhoek is op zoek naar mensen die met hen willen samenwerken en die hun liefde voor koken en kinderen delen. Met boeken, maar ook met filmpjes en berichten op diverse sociale media hoopt De Kookhoek hun passie te delen.