Kinderombudsman: Kinderen in Drenthe zijn het meest positief over hun leven

Drentse kinderen geven hun leven een 8,1.

Drentse kinderen geven hun leven een 8,1. Foto: Pixabay

Kinderen in Drenthe geven hun leven gemiddeld een 8,1. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Als je het ons vraagt’ van de Kinderombudsman. Iedere twee jaar wordt dit onderzoek uitgevoerd om te zien hoe het gaat met het welzijn van kinderen in Nederland.

In het onderzoek onder 2350 kinderen van 8 tot 18 jaar geven kinderen hun leven gemiddeld een 7,7. Drenthe scoort met een rapportcijfer van 8,1 het hoogst van alle provincies. Hiermee zit er bijna één heel cijfer verschil tussen Drenthe en Friesland, de provincie die met een 7,2 het laagst scoort.

Kinderen in Drenthe en Overijssel zijn overwegend positief over hun leven en ontwikkeling in deze provincies. In Drenthe geven kinderen vaker dan in andere provincies aan dat niets beter hoeft en dat alles goed gaat. Opvallend is ook dat de kinderen uit de drie noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen minder vaak dan landelijk gemiddeld aangeven dat hun eigen gedrag of gevoel beter kan. In andere provincies komt dit thema vrij prominent naar voren.

Ook is er te zien dat opvallend weinig kinderen in Drenthe, Flevoland en Overijssel aangeven dat zij zouden zorgen dat het onderwijs goed is als ze Kinderombudsman of -vrouw zouden zijn. Drentse kinderen zouden zich dan meer richten op de aanpak van pesten, zorgen voor een veilig thuis en zorgen voor meer speelplekken.

Ondanks het hoge rapportcijfer van Drenthe, lijken de kinderen in Overijssel het beste af te zijn: met een relatief hoog rapportcijfer, het minste aantal kinderen dat hun leven een onvoldoende geeft en de meest positieve scores op 14 omgevingswaarden scoren zij het best.