Kleintje Kar Ga Door in Zuidwolde: 'We hebben in ieder geval nog iets'

„Wat ben ik blij dat we geen Kar Ga Door georganiseerd hebben, dan hadden we vrijdagavond na de persconferentie van de regering alles en iedereen af moeten bellen.” Het gezicht van voorzitter Rutger Wemmenhove straalt opluchting uit als hij zaterdagmorgen de lunchpakketten voor de deelnemers aan de oldtimerrit uitdeelt.

Eindelijk wordt er weer wat georganiseerd, zo verzuchtten de deelnemers aan de toerritten van Kar Ga Door zaterdag in Zuidwolde.

Eindelijk wordt er weer wat georganiseerd, zo verzuchtten de deelnemers aan de toerritten van Kar Ga Door zaterdag in Zuidwolde. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde had zaterdag eigenlijk bol moeten staan van het Kar Ga Door spektakel, maar de organisatie had vroegtijdig besloten geen enkel risico te willen nemen in verband met corona. Vandaar op deze tweede zaterdag van de maand juli een kleintje Kar Ga Door met drie toerritten: voor oldtimers, tractoren en aangespannen wagens.

„We hebben nu in ieder geval nog iets”, verwijst Wemmenhove naar de iets meer dan honderd deelnemers. „Maar we hebben met opzet vooraf niet aangegeven waar de toerritten zouden starten en wat de routes zijn. We wilden per se voorkomen dat er ergens veel mensen samen zouden komen.”

Drie vertrekpunten

Op Facebook werd alleen verteld dat om 11.00 uur zou worden gestart, maar een beetje kenner wist al wel genoeg: de rijtuigen vertrokken als altijd vanaf het grasveld tegenover Museum De Wemme, de oldtimers stonden op het kerkplein opgesteld en de tractoren werden vanaf Klooster & Dekker weggeschoten. Toch bleef het rustig bij de drie vertrekpunten, tot opluchting van de organisatie.

Rutger Wemmenhove telde 60 aangemelde oldtimers, 70 tractoren en 15 rijtuigen, maar die kwamen niet allemaal opdagen. Wat resteerde was nog steeds een respectabel aantal deelnemers, die bovendien erg blij waren dat er eindelijk weer wat werd georganiseerd. „Ik heb anderhalf jaar niet meer in groter verband gereden, dit is pas de eerste keer”, zegt Herman Steendam uit Ruinerwold. „Ik heb natuurlijk wel ritten gemaakt met mijn oldtimers, maar dan alleen.”

Gelijkgestemden ontmoeten

Het is de eerste keer dat hij met Kar Ga Door meedoet, al is het maar een ‘kleintje’. Het biedt ook de mogelijkheid om weer gelijkgestemden te ontmoeten, zoals Hermann Egges uit Oude Pekela. Waar Steenkamp met een oud legervoertuig is gekomen, een Morris Commercial truck uit 1942, heeft Eggen een Austin 8 uit 1939 meegenomen. „Het begint gelukkig weer op gang te komen, ik heb dat echt gemist”, zegt de man uit Oude Pekela. Ook hij is voor het eerst in Zuidwolde. „Ik heb er veel over gehoord, het schijnt hier wel gezellig te zijn.”

Beide Hermannen zijn echte liefhebbers en hebben thuis meerdere oldtimers staan. Herman Steendam, die met dank aan de Oldtimerdag van Ruinerwold vanuit De Bilt naar Ruinerwold verhuisde, is actief voor de FEHAC, dat staat voor Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs. De andere Hermann is registerhouder van de Austin 8, met als doel bij te houden waar ter wereld dit type Austin zich bevindt om zo onderdelen en technische tips uit te kunnen wisselen. „Er staan er wereldwijd 750 in het register, maar cabrio’s zijn zeldzaam”, wijst hij naar zijn eigen Austin 8.

Hamburgers bakken en verkopen

Verderop bij De Wemme maken de rijtuigen zich klaar voor een rit door de regio, de passagiers altijd weer keurig in passende kledij gestoken. Op het veld wrijft Jaap Wieken zich alvast in de handen, want hij is van plan de nodige hamburgers te bakken en verkopen. „De tractoren komen hier ook nog, dus dat gaat vast lukken.” De oldtimers hielden halt bij De Molenhoeve in Echten en de rijtuigen in het buurtschap Steenbergen. Rutger Wemmenhove keek na afloop tevreden terug, met de verwachting dat er in 2022 wel weer een ouderwetse Kar Ga Door kan plaatsvinden.