Klimaatwaker Dianne Buit: 'Hoe breng ik het boek terug naar de bieb?'

De klimaatwakers maken zich ernstig zorgen om het klimaat en de verkiezingen voor de Tweede Kamer waren het startschot voor hun stille protest. „Wij waken tijdens de gehele formatieperiode voor het klimaat.”

Dainne Buit waakt voor het klimaat.

Dainne Buit waakt voor het klimaat. Foto: André Weima

Gedurende de afgelopen periode hebben zich steeds meer organisaties bij de klimaatwakers aangesloten. En ook individuele deelnemers, zoals Dianne Buit.

Het boek lenen

Zij is al langer bezig met het klimaat: „Ooit heb ik een gedicht gelezen over dat de mens de aarde in bruikleen heeft en dat de aarde prachtig is en dat je dat allemaal krijgt, maar je moet het wel zo netjes mogelijk doorgeven. Als je een boek leent bij de bieb, dan ben je daar ook zuinig op en dan probeer je hem ook zo netjes mogelijk terug te geven.” Dianne weet het soms ook niet zeker. „Ik hoor ook verschillende geluiden en soms weet ik ook niet wat ik geloven moet, maar ik denk gewoon niet dat het hoort wat er nu allemaal gebeurt.”

De klimaatwakers zijn momenteel bezig met een nieuw idee: een klimaatestafette. Iedere avond gaat een andere provincie waken. In de nacht van vrijdag op zaterdag was Drenthe aan de beurt. De estafette duurt nog tot de nacht van komende vrijdag op zaterdag.

Wakes

„Op de eerste mail heb ik niet gereageerd, maar later dacht ik ‘Ik kan van alles vinden, maar dan moet ik zelf ook wat doen’. Ondertussen heb ik vier keer meegedaan met zo’n wake.” De wakes bestaan uit twee delen. Van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds wordt gewaakt, in het shifts van drie uren, bij het Catshuis en van acht uur ‘s avonds tot acht uur ‘s ochtends gebeurt dat vanuit huis in shifts van twee uur. Het thuis waken gebeurt door middel van een livestream, waardoor je in contact staat met de andere deelnemers van de wake.

De klimaatwakers proberen, zonder al te gek te doen, de aandacht te vestigen op het klimaat en volgens Dianne past dat uitstekend bij haar. „Ik houd niet van aandacht en eigenlijk wilde ik dit interview ook niet doen, maar de klimaatwakers moeten ook onder de aandacht komen. Mensen moeten worden gemobiliseerd. Tijdens de coronatijd kon van alles worden opgetuigd en overal was geld voor beschikbaar, en dat is goed hoor, maar bij de klimaatcrisis is dit in één keer veel lastiger.”

Nieuwe ketel

Dianne Buit heeft er weinig vertrouwen in dat het rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) zaken gaat veranderen. „Nou nee. Ik zal een voorbeeld geven: een paar jaar terug zijn we bezig geweest met warmtepompen. Daarvoor moest toen de hele vloer eruit, want er moest vloerverwarming in en alle leidingen moesten worden vervangen. het bleek een gigantische kostenpost. Begin dit jaar zijn we er weer mee bezig geweest en ze zijn we echt wel een stuk verder. We moesten alle radiatoren en leidingen nog veranderen, kostenpost 20.000 euro. Het is al een stuk minder, maar nog steeds heel veel geld. Uiteindelijk kiezen wij dan ook voor een nieuwe cv-ketel op gas. Het is gewoon nog veel te duur voor de meeste mensen, dus hoe ga je dit doen? Hoe dan? Daarnaast mist de Nederlandse regering de echte urgentie om er wat tegen te doen.”

Een ander probleem volgens Dianne is dat er ook gewoon heel veel onwetendheid is. Heel veel mensen willen wel, maar hebben er, net als wij, gewoon geen verstand van. „Wie dat kunnen veranderen? De dames en heren politici natuurlijk. Door de wakes proberen we aandacht te vragen en we hopen dat de politiek er meer haar prioriteit van gaat maken.”

Het boek terugbrengen

Volgens Dianne is het tijd om niet meer te gaan denken, maar om te gaan doen. „Als je over een aantal jaar terugkijkt, constateer je dan dat je in ideeën bent blijven steken? Of heb je je daadwerkelijk ingezet? Wat heb ik gedaan om beter met het klimaat om te gaan? Hoe laat ik de aarde achter als ik weg ben? Hoe breng ik het boek terug naar de bieb?”