Klokkenstoel in Staphorst wordt officieel geopend op Open Monumentendag

De klokkenstoel aan d’ Olde Kerkhofsweg in Staphorst wordt op zaterdagmiddag 11 september, Open Monumentendag, officieel geopend. Dat gebeurt met een plechtigheid die door corona sober en kleinschalig plaatsvindt.

De klokkenstoel in Staphorst.

De klokkenstoel in Staphorst. Foto: Streekredactie

Het is de bedoeling dat een aantal genodigden en sponsors de officiële opening van het bouwwerk bij gaat wonen, onder wie burgemeester Jan ten Kate van Staphorst en een vertegenwoordiger van de Hersteld hervormde kerk. De grond waar de stoel op staat, is namelijk al honderden jaren van de kerk. De plechtigheid start om 13.30 uur en duurt een half uur.

Replica naar origineel ontwerp

De stichting (her)bouwde vorig jaar de oude klokkenstoel, die tot 1752 bij de voorloper van de huidige Grote Kerk op het erf stond. Dit was een kerk van 20 bij 35 meter, zonder toren, maar met klokkenstoel. Met daaromheen een kerkhof. In 1436 werd dit godshuis, gewijd aan Sint- Nicolaas, gebouwd en in 1752 verhuisde de kerk naar de huidige plek aan de Gemeenteweg.

Een kleine groep gepensioneerde houtbewerkingsspecialisten maakte de replica van de klokkenstoel naar origineel ontwerp. Voor de oude kerkheuvel verrees de stoel met daarin twee klokken: de gerestaureerde Van Wou-klok uit 1512, die zestig jaar in de tuin stond van de Grote Kerk en de replica van de Mariaklok uit 1417.

Net als vroeger, want de Van Wou-klok en de Mariaklok hingen ook in de oude klokkenstoel en later in de toren van de Grote Kerk aan de Gemeenteweg. Ze werden geroofd in de oorlog. De Van Wou-klok kwam terug, met scheur. Die is gerestaureerd. De Mariaklok bleef spoorloos. Klokkengieter Laudy maakte op ouderwetse wijze in oktober 2019 een replica.

Bijzonder proces

Het bestuur van de stichting Historieherstel 2017 blikt terug op een bijzonder proces. Het begon allemaal met een krantenartikel in 2016 dat in de tuin van de Grote Kerk al decennia een luidklok met een scheur uit 1512 van meestergieter Geert van Wou stond, de beste klokkenmaker van de late middeleeuwen.

Een stichting zag daarop het levenslicht, fondsen werden aangeschreven. De van Wou-klok werd gerestaureerd, een replica van de Mariaklok gegoten en noeste vrijwilligers bouwden de 9,5 meter hoge klokkenstoel, naar authentiek ontwerp op de originele plek. Het hele proces is opgeschreven en Freek Fridrichs uit Staphorst maakte een film. Dit alles is in een koker gestopt die ergens in of onder het bouwwerk is geplaatst voor latere generaties.

Publiek kan na de opening komen kijken bij de klokkenstoel. Ook kan men die middag informatiecentrum Kerkzicht tegenover de Grote Kerk bezoeken. Museum Staphorst is ook open.