LTO Noord houdt safari langs slachtoffers wolf: 'We willen informatie geven, maar we doen dit ook om de ridiculiteit van de wolvenexcursie van Natuurmonumenten aan te tonen'

Canis lupus, alias de wolf.

Canis lupus, alias de wolf. FOTO SHUTTERSTOCK

LTO Noord wil dit najaar safari’s houden waarbij mensen met eigen ogen kunnen zien wat de gevolgen zijn van de aanwezigheid van de wolf in Nederland. Het initiatief is een reactie op de wolvenexcursie die Natuurmonumenten op het programma heeft staan.

Een van de safari’s is alvast gepland. Voorzitter Dirk Bruins is volgende week donderdag samen met dierenarts Bernd Hietberg te gast bij een boer in Noord-Sleen, alwaar de dierenarts gaat vertellen wat dieren meemaken als ze worden gepakt. Belangstellenden kunnen zich na aanmelding hierbij aansluiten.

De safari is voor LTO Noord ook een manier om als tegenhanger van de wolvenexcursies van Natuurmonumenten de publiciteit te zoeken. „We vinden het fijn om mensen te informeren, maar we doen dit ook een beetje om de ridiculiteit van de wolvenexcursie van Natuurmonumenten aan te tonen”, zegt een woordvoerder van LTO Noord. „Mensen hoeven in ieder geval geen 7,50 euro te betalen voor de safari.”

‘Verdienmodel’

In het bezoekerscentrum Dwingelderveld bij Ruinen is afgelopen zondag een lezing over de wolf afgeblazen, na dreigementen. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins wond zich ook op over deze lezing. „Ineens begreep ik waarom Natuurmonumenten zo dol is op de wolf. Het is voor hen gewoon een verdienmodel.” Volgens Fred Prak van Natuurmonumenten is er helemaal geen sprake van een verdienmodel bij de excursies en lezingen. „Wij krijgen heel veel vragen van mensen over de wolf. Deels van natuurliefhebbers, deels van mensen die zorgen hebben en zich afvragen of een wandeling in het bos nog kan. Om mensen te informeren over de wolf - gebaseerd op de kennis van onze ecologen, boswachters, en herders en op ervaringen uit het buitenland - houden wij excursies.”

Dwingeler Dirk Bruins ziet dit anders. „Dit is een tik in het gezicht van mensen die hun dieren verloren en gedood zagen worden.” Bruins heeft al talloze boeren gesproken die schapen, paarden en koeien verloren door de wolf. „Nederland heeft niet de juiste leefomstandigheden voor de wolf.”

LTO Noord pleit al sinds behoorlijk wat tijd voor het beheer van de wolf. Daarvoor ontvangt zij ook steeds meer steun. De provinciale politiek in Drenthe en Friesland heeft zich inmiddels uitgesproken voor een beheersplan. Beheer van de wolf ligt echter ingewikkeld door Brusselse regelgeving. Bruins: „Van diverse provincies hoor ik al dat zij deze regels willen herzien. Ik roep minister Adema daarom op om zo snel mogelijk naar Brussel te gaan.”

Aanmelden

Mensen kunnen zich bij LTO Noord opgeven voor de excursie. Ze worden dan gebeld als er nieuwe slachtoffers zijn gevallen. Geïnteresseerden worden dan in contact gebracht met boeren die moesten meemaken hoe hun dieren werden gedood. Dierenarts Bernd Hietberg zal ter plekke iets vertellen over de slachtoffers. „We raden het kinderen onder de 18 jaar aan om thuis te blijven. Deze safari’s zijn helaas alleen geschikt voor mensen met een sterke maag.”