Pop up-bevrijdingsmuseum besteedt aandacht aan de oorlog in Rouveen. Documentaire met acht ooggetuigen gaat zaterdag in première

Een 75-minuten durende documentaire met acht ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in Rouveen gaat zaterdagavond in première in Rouveen. ‘Duutsers’ is gemaakt door documentairemaker Geertjan Lassche.

Harold Korterink (l) en Gerwin Klomp bij het museum op het Kerkplein in Rouveen.

Harold Korterink (l) en Gerwin Klomp bij het museum op het Kerkplein in Rouveen. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De film is een van de hoogtepunten van het pop up-bevrijdingsmuseum in Rouveen dat morgenavond wordt geopend. Hoe beleefde het dorp Rouveen de Duitse bezetting? Jodenkamp Conrad, de oorlog in Rouveen, zoals die werd beleefd en de bevrijding staan centraal, met tal van foto’s en objecten.

Het museum zou eigenlijk vorig jaar al geplaatst worden, maar door corona viel alles in het water. Nu staat het er alsnog. Het bouwwerk blijft een week staan. Vooral ook kinderen worden aangemoedigd een kijkje te nemen.

Bijzondere documentaire

De documentaire van Lassche is bijzonder, want ooggetuigen sterven uit en om het levend te houden, vooral ook voor de kinderen, was het nu of nooit. „De kracht, het pijnlijke, zit ‘m in de beschrijvingen van het ogenschijnlijk kleine”, zegt Lassche.

Meer kan hij er nog niet over zeggen, de documentaire is pas zaterdag klaar. Lassche is niet de eerste de beste. Hij werd uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. De Rouvener maakte vele prijswinnende documentaires, ook over zijn eigen dorp. In 2010 maakte hij Vreemdelingen en Bijwoners over de Molukse bewoning in Rouveen.

Inrichten is een hele klus

Voorzitter Gerwin Klomp en bestuurslid Harold Korterink van de Oranjevereniging Rouveen zijn donderdagmiddag druk bezig met de inrichting van het pop up-bevrijdingsmuseum in Rouveen. Het is een hele klus, want de vrachtwagen uit Amsterdam heeft vertraging. „Corona blijft wel een dingetje, want er mogen niet te veel mensen tegelijk in het museum en de opening zaterdagavond is voor genodigden.

Het pop up-museum is van maandag van 18.00 tot 21.00 uur geopend, de rest van de week van 14.00 tot 21.00 uur. Zaterdag op Open Monumentendag is het museum van 10.00 tot 16.00 uur geopend.