Ruinen heeft eerste Drenthe hike: interactieve wandeling van 15 kilometer vertelt verhaal van Ruinen en lokale voedselproducenten

Je wordt nu nog vreemd aangekeken wanneer je langs een wandelpad in de natuur een beetje naar jouw smartphone zit te gluren. Je ziet de irritatie van de grijzende fietsers. ‘Kan die man zelfs in de natuur niet zonder zijn mobieltje?’ Die fietsers moesten eens weten dat dit juist de nieuwste attractie is voor toeristisch Drenthe.

De Drenthe Hike Foodsteps Ruinen is eigenlijk een wandeling over 15 kilometer, maar deze is ook prima met een step te doen.

De Drenthe Hike Foodsteps Ruinen is eigenlijk een wandeling over 15 kilometer, maar deze is ook prima met een step te doen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Foodsteps Ruinen is de eerste Drenthe hike. Deze interactieve wandelroute over 15 kilometer vertelt het verhaal van Ruinen en de lokale voedselproducenten. Een leerzame route door een afwisselend landschap rond het brinkdorp. Natuurlijk het nationaal park Het Dwingelderveld, maar ook de weilanden aan de andere kant van het dorp.

Om de omgeving goed te leren kennen, is in dit geval de smartphone onmisbaar. Vanaf de start bij Luning’s Restaurant aan de Brink volgt een groot aantal filmpjes en podcasts elkaar op. Die zijn niet voor iedereen te bekijken, want je moet er een speciale app voor downloaden en je moet bij Luning een code invoeren en een QR-code scannen. Maar dan kun je ook direct op stap.

Spacetime Layers

Meedoen aan deze Drenthe hike is niet gratis: na betaling krijg je via de app Spacetime Layers niet alleen toegang tot de Foodsteps hike, maar kun je ook meekijken in het leven van Egbert Stellink , die centraal staat in de virtualrealityfilm The Last Chair van oud-inwoonster van de Wijk Anke Teunissen en haar collega Jessie van Vreden. Het is bij Luning de start van een genoeglijk uitje, waarin de moderne techniek garant staat voor een hoop extra kennis. De VR-film bekijk je in een speciaal hoekje bij Luning, dat is ingericht als woonkamer van Stellink. Al zittend op een draaibare stoel hoef je niets te missen van de dagelijkse dingen die Stellink meemaakte.

Dan start de route, waarvoor je wel een geoefende wandelaar moet zijn. Volgens Carla Sloots van Tourist Info Zuidwest-Drenthe is vooraf onderzocht wie een dergelijke route zou wandelen. De 15 kilometer kunnen voor veel mensen een onneembare drempel zijn, maar er wordt bekeken of deze hike ook op een andere manier kan worden beleefd. Voor de stukjesschrijver en zijn eega was 15 kilometer echter nog wat te ver, vandaar dat De Groene Hof in Ansen twee grote steps had afgeleverd bij Luning. De route gaat toch vooral over paden die goed te doen zijn op de step.

Voedselproductie staat centraal

Onderweg staat de voedselproductie centraal in de mooie filmpjes van (weer) Anke Teunissen. Molen de Zaandplatte, de schaapskudde van Ruinen, biologische boer Jan Steenbergen uit Ansen met zijn Japanse wagyu-runderen, kruidentuin De Groene Hof, wijngaard Runa en de ondernemers van ‘t Vershuus vertellen onderweg over hun activiteiten. Tussendoor vertelt landschapshistoricus Theo Spek in podcasts over de historische facetten van Ruinen, zoals het ontstaan van het landschap. De Mariakerk, de namen Engeland en Witteveen en het Theehuys Anserdennen komen bijvoorbeeld voorbij. Het maakt de tocht levendig, maar betekent ook dat je niet zomaar weer terug bent bij de finish. Trek er dus gerust een flinke tijd voor uit.

Natuurlijk is de smartphone onderweg het onmisbare gereedschap om tot een volledige beleving te komen. Zo navigeer je met de smartphone om niet te verdwalen, toch blijft het met name bij Theehuys Anserdennen even goed uitkijken waarlangs je de weg vervolgt. De route gaat door een gevarieerd landschap, vanuit het dorp Ruinen richting de heidevelden van het nationaal park, dan door nat terrein waar de kikkers behoorlijk luid en duidelijk aanwezig zijn en vervolgens door het bos, tussen de velden door en over graswegen terug naar Ruinen.

Jammer is het wel als er onderweg wat ruis op de verbinding komt en filmpjes niet zomaar laden. Volgens Carla Sloots moet het zo zijn dat de content bij het scannen van de code bij Luning in de app wordt opgeslagen. In principe is een verbinding onderweg dan niet nodig.