Leien van Pancratius kerk in Diever gaan in de verkoop om bij te dragen aan de renovatie van het dak

De Pancratiuskerk in Diever staat al in de steigers om het dak veilig te kunnen vervangen.

De Pancratiuskerk in Diever staat al in de steigers om het dak veilig te kunnen vervangen. Aangeleverde foto

De leien van het dak van de Pancratiuskerk in Diever gaan in de verkoop. Ze kunnen per stuk of per set gekocht worden, op die manier wordt een bijdrage geleverd aan de renovatie van het zeventig jaar oude leien kerkdak. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en de kerk staat in de steigers.

Eerst wordt gewerkt aan het grote dak aan de Peperstraat. In 2024 wordt het kleine dak aan de Brinkzijde aangepakt en dat heeft alles te maken met de financiering. Maandag wordt begonnen met het verwijderen van de eerste oude leien. Daarna wordt reparatiewerk aan het onderliggende houtwerk uitgevoerd door de aannemer, bouwbedrijf Moes uit Geeuwenbrug. Na deze werkzaamheden worden de nieuwe, uit Spanje afkomstige leien aangebracht door leidekker Hankel’s Technisch Bedrijf uit Wommels.

Een aanzienlijke bijdrage

Het is voor het kerkbestuur een kostbare aangelegenheid. „Gelukkig krijgen we (rijks-)subsidie voor deze werkzaamheden, maar dat dekt alle kosten natuurlijk niet. Ook de Stichting vrienden van de Oude Kerk te Diever doet een bijdrage. Desalniettemin wordt er van ons ook nog een aanzienlijke bijdrage gevraagd”, laten de kerkrentmeesters Jaap Ruiter en Jan van der Meulen Bosma weten. Vandaar dat een beroep wordt gedaan op de hervormde gemeenteleden en de inwoners van Diever en omstreken. „We willen iedereen in de gelegenheid stellen om in het bezit te kunnen komen van of het adopteren van één of meerdere leien van het kerkdak.”

Echtheidscertificaat

Vanaf 8 mei komen de leien ter beschikking. De mogelijkheid bestaat om één of meerdere leien voor 5 euro te kopen, inclusief een echtheidscertificaat, maar het is ook mogelijk om één of meerdere nieuwe leien te adopteren voor 20 euro per lei. Na afronding van de werkzaamheden wordt een plaquette vervaardigd met daarop de namen van allen die één of meerdere leien hebben geadopteerd. Dan is er ook nog een derde optie: er worden leien beschilderd door leden van de Schilderskring Diever. Deze zijn te koop voor bedragen van 25 tot 50 euro per stuk. Op woensdag 17 mei houdt de Schilderskring haar buitenschilderdag. Dan beschilderen de leden rondom de kerk de leien.

Op de onlangs gehouden Open Dag hebben al vele mensen de intekenlijsten ingevuld om in het bezit te kunnen komen of adopteren van een (beschilderde) lei. Vanaf zaterdag 13 mei (11.00-14.00 uur) zijn er meerdere zittingsdagen waar de leien te bewonderen en te koop zijn.