Lelystad Airport krijgt definitief groen licht van Brussel

Passagiersterminal Lelystad Airport. Fotostudio Wierd

Lelystad - De Europese Commissie in Brussel heeft dinsdag definitief groen licht gegeven voor de verkeersverdelingsregel (VVR) van minister Cora van Nieuwenhuizen. De opening van vakantieluchthaven Lelystad Airport komt hiermee een flinke stap dichterbij.

Schiphol heeft haar maximale aantal toegestane luchtbewegingen van 500.000 per jaar bereikt. Het doel van de VVR is om, op vrijwillige basis, vakantievluchten te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport. Zo ontstaat op Schiphol meer ruimte voor intercontinentale en zakelijke vluchten, die meer geld opleveren.

Laagvliegroutes

In de buurprovincies Gelderland en Overijssel is nog veel weerstand tegen de opening van Lelystad Airport. Zij willen dat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld en dat laagvliegroutes verdwijnen om geluidsoverlast tegen te gaan. Minister Van Nieuwenhuizen meldde eerder deze maand in de Tweede Kamer dat de laagvliegroutes voor Lelystad Airport door een andere indeling van het luchtruim in de winter van 2020/2021 vervangen kunnen worden door hogere aanvliegroutes. 

Stikstofuitspraak

Verder heeft de minister nog te maken met de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dit betekent dat voor de vliegbewegingen op en exploitatie van Lelystad Airport een onderzoek zal moeten worden uitgevoerd naar de stikstofuitstoot die dit veroorzaakt. Dat zal dan met andere maatregelen moeten worden gecompenseerd. Van een opening van de luchthaven in april 2020 zal daarom zeker nog geen sprake zijn.