Mijlpaal voor Rouveen: alle betrokkenen bouw appartementencomplex op Levensboomlocatie tekenen intentieovereenkomst

Het heeft lang geduurd, maar alle betrokkenen voor de bouw van een appartementencomplex op de Levensboomlocatie in Rouveen hebben hun handtekening gezet. Ze willen met elkaar doorgaan.

Op de Levensboomlocatie hebben alle betrokken voor de bouw van een appartementencomplex hun handtekening gezet.

Op de Levensboomlocatie hebben alle betrokken voor de bouw van een appartementencomplex hun handtekening gezet. Foto: Frens Jansen

In het hart van het dorp, op de plek van de oude Levensboomschool, komt een gebouw te staan met 28 appartementen. Twintig appartementen voor jongvolwassenen uit Rouveen die extra zorg nodig hebben en acht huurwoningen.

Experiment

Vooral de twintig woningen voor de jongeren is een grote wens van een groep ouders, verenigd in ‘Rouveen voor Iedereen’. Begin 2020 won de groep de lokale verkiezingen met het idee om een eigen plek voor Rouveense jongeren ‘met een rugzak’ in de eigen gemeenschap te realiseren.

Rouveen mocht zelf bepalen wat er op de plek van de oude school zou komen. Het was een experiment van de gemeenteraad. Het dorp kwam met maar liefst 34 ideeën op de proppen. Er volgde een spannende verkiezingscampagne. ‘Rouveen voor Iedereen’ won overtuigend. Winnen was één ding, het plan ook daadwerkelijk klaarmaken voor realisatie, bleek een uitdaging. Corona hielp ook niet mee.

Financiële uitdaging

Behalve ‘Rouveen voor Iedereen’, tekenden ook bouwer Junco, woonstichting Vechthorst, zorgverlener Omega Groep en de gemeente Staphorst, die de grond verkoopt. Het gebeurde allemaal op de plek waar het pand moet komen.

Jan Dunnink (60) uit Rouveen is een van de ondertekenaars. Hij doet het allemaal voor zijn dochter Anouk die graag in haar eigen dorp wil blijven wonen. Dat kan straks en dat is een enorme opluchting. „Ik ben erg blij dat de neuzen nu dezelfde kant op wijzen. Dit is echt een mijlpaal, maar we zijn er nog niet. Financieel wordt het wel een uitdaging, nu de gemeenteraad onlangs heeft gezegd dat er meer parkeerplaatsen op eigen grond moeten komen. Daardoor wordt het project duurder en dat wordt waarschijnlijk doorberekend in de huurprijs.”

Er zijn dus nog wat uitdagingen aan te gaan, maar de partijen doen er alles aan de wens van ‘Rouveen voor Iedereen’ uit te laten komen. Voorzichtig gaan de ondertekenaars ervan uit dat het gebouw er in de tweede helft van 2022 kan staan.