Lijst van historische graven De Wolden wordt uitgebreid met tien graven in Ruinen

De ingang van de begraafplaats in Ruinen. Foto: Google Maps

Er worden tien graven toegevoegd aan de lijst van graven in de gemeente De Wolden met een historische betekenis of grafbedekking met een opvallende kwaliteit. Het gaat om graven die te vinden zijn op de begraafplaats in Ruinen. Daar wordt een vak geruimd vanwege ruimtegebrek.

Het bepalen van de lijst gebeurt aan de hand van criteria. Graven kunnen waardevol zijn omdat er een persoon van historische betekenis ligt of omdat het graf zelf van opvallende kwaliteit is. Soms gaat dat samen.

Het bijwerken van de lijst was nodig omdat de gemeente op de begraafplaats Ruinen 235 algemene graven gaat herbegraven. Bij het bepalen van de historische en hoge kwalitatieve waarde van graven kreeg de gemeente de hulp van de lokale historische vereniging en Landschapsbeheer Drenthe.

Funerair erfgoed

Eerder werd een dergelijke operatie in Zuidwolde uitgevoerd, waar 25 graven van historische betekenis werden aangewezen. Achterliggende gedachte is om funerair erfgoed veilig te stellen voor het nageslacht. In Ruinen zijn na raadpleging van de Stichting Historie Ruinen geen graven aangewezen omdat er personen van historische betekenis zouden liggen in het te ruimen vak. De tien gekozen graven zijn wat grafbedekking betreft juist van een opvallende kwaliteit. De kosten voor de operatie passen binnen het beschikbare onderhoudsbudget, wanneer toch grootschalig opknapwerk nodig zou zijn, kan dit uit het budget van de herinrichting worden betaald.

Nieuws

menu