Lintje is grote verrassing voor veerkrachtige Bert Oosting uit Zuidwolde

Geëmotioneerd neemt Bert Oosting uit Zuidwolde de felicitaties van burgemeester Inge Nieuwenhuizen in ontvangst.

Geëmotioneerd neemt Bert Oosting uit Zuidwolde de felicitaties van burgemeester Inge Nieuwenhuizen in ontvangst. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Tot zijn grote verrassing werd de 75-jarige Bert Oosting uit Zuidwolde woensdagmorgen onderscheiden voor zijn inzet als ondernemer, werkgever en vakman in de installatiebranche. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een voormalige zakenrelatie nam het initiatief om Oosting te nomineren voor een lintje. „Het is niet gebruikelijk dat een concurrent dat doet, maar u bent een man uit één stuk”, wist burgemeester Inge Nieuwenhuizen. Oosting was als installateur ondernemer én werkgever. „Meer nog dan een zakenman, was u een vakman: eerlijk betrouwbaar en objectief. Een man waar je van op aan kunt. Een man een man, een woord een woord. Uw zakenrelatie voegde daaraan toe dat er daar niet zoveel van zijn.”

Moeilijke omstandigheden

Bert Oosting was jarenlang hij vrijwilliger bij zwemvereniging De Watersnip, onder meer 13 jaar voorzitter waarin hij de vereniging door woelig water loodste. Ook voor de Stichting Rusland Kinderhulp deed de inwoner van Zuidwolde veel. Hij hielp kinderen en scholen in Belarus gedurende twintig jaar. „U maakte het verschil in het leven van kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeiden in Belarus. En u was geregeld in Belarus”, wist de eerste burger. Oosting reisde op eigen kosten met zijn servicebus naar wat ook wel Wit-Rusland wordt genoemd. Hij hielp daar scholen, ziekenhuizen en kindertehuizen bij de renovatie van badkamers, keukens, waterleiding en elektra.

Hij toonde veel veerkracht na een ongeval en het overlijden van zijn vrouw. „U put kracht uit het geloof in de Ontmoetingskerk en anderen putten kracht uit u”, benadrukte de burgemeester. Door degenen die hem kennen wordt hij als een uiterst betrouwbare en eerlijke man omschreven, iemand waar je op kunt bouwen.