Loopgroep Ruinen bestaat 25 jaar, maar verloor afgelopen 5 jaar de helft van haar leden

Ruinen - De Loopgroep Ruinen is niet de enige vereniging die de viering van haar jubileumjaar overslaat vanwege corona. Deze groep bestaat 25 jaar, is in ledenaantal de laatste 5 jaar gehalveerd, maar hoopt voor de toekomst toch weer ‘nieuw bloed’ aan zich te binden.

De leden van de Loopgroep Ruinen trainen wekelijks bij het Bezoekerscentrum, een mooiere plek is er haast niet.

De leden van de Loopgroep Ruinen trainen wekelijks bij het Bezoekerscentrum, een mooiere plek is er haast niet. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De loopgroep praat ook mee over de ontwikkelingen rond het gebied rond De Baete en het feestterrein. „Wij zouden daar in de winter wel graag hardloopmogelijkheden krijgen”, laat het bestuur weten.

Er zit in ieder geval weer wat meer leven in de brouwerij, nu het coronavirus langzamerhand aan gevaar inboet. De wekelijkse trainingen mogen nu nog door de helft van het leden worden bezocht - vooraf aanmelden is noodzakelijk - maar het lijkt erop dat iedereen straks weer mag aansluiten. En liefst ook wat nieuwe leden.

De locatie van de trainingen onder leiding van Herbert de Nijs is ideaal en nauwelijks te overtreffen door collega-loopgroepen: het Bezoekerscentrum van het Nationaal Park Het Dwingelderveld. „Als wij trainen, is hier haast niemand meer. Je hoort nu vooral de vogels”, zegt trainer Herbert, nadat hij zijn discipelen in groepjes met opdrachten heeft weggestuurd.

De stemming is opperbest

De stemming is mede vanwege het prachtige zomerweer opperbest, maar toch plaatst voorzitter Marjan Bult een kanttekening. „De loopgroep heeft er weleens florissanter voorgestaan, want in onze gloriejaren telden we 60 leden. Nu 28, en dat komt niet door corona”, stelt ze vast. „Vaak haakten leden door omstandigheden af, zoals een verhuizing vanwege een andere baan. Er kwamen weleens nieuwe leden bij, maar die stopten dan ook weer.”

Volgens Bult speelt het zeker een rol dat mensen veel makkelijker op individuele basis begeleid kunnen hardlopen, met dank aan allerlei apps. „Ze redden zich prima zonder trainer en als je alleen loopt, kun je gaan wanneer je zelf wilt. Misschien is 7 uur wel een beetje vroeg, misschien hebben mensen ook wel een verkeerde voorstelling bij lopen in een groep. Maar er is niets gezelliger.”

Die gezelligheid is nu anders vanwege corona, omdat de speciale activiteiten geen doorgang konden vinden. Ook de hardlopers zochten online-alternatieven, zoals een pubquiz en tot tweemaal toe een bingo. Er werd dan ook voor de catering gezorgd, alle leden kregen een paar keer wat lekkers thuisbezorgd.

Geen definitieve streep

Trainingsschema’s werden ook rondgestuurd door Herbert de Nijs. Deze trainer heeft volgens de voorzitter ook bruisende ideeën voor als het allemaal weer mag. „We willen op de zondagmorgen weer trainen, waarbij we eenmaal per maand bootcamptrainingen willen doen in combinatie met lopen. En wij richten de trainingen zó in, dat iedereen kan aansluiten, ongeacht het niveau. Deze groep heeft sowieso een heel gevarieerd niveau, we lopen dusdanige rondjes dat iedereen bij elkaar blijft.”

Een in het oog springende jaarlijkse activiteit is altijd de Mooi Ruinen Run, maar die is - met dit jaar erbij - al 3 keer geschrapt. In 2019 vanwege de hitte, daarna door corona. De organisatie van deze run heeft voor dit jaar overigens nog geen definitieve streep erdoor gezet, maar erg groot lijkt de kans op doorgaan niet.

Nieuwe shirts en jasjes

Financieel gezien levert corona geen problemen op, want de contributie liep intussen gewoon door. Een deel daarvan werd gebruikt voor de aanschaf van nieuwe shirtjes en jasjes, met opschrift Loopgroep Ruinen. Mede met dank ook aan de Stichting Ruinen 1865 en uiteraard in de bekende feloranje kleur.

Het is een mooi extraatje in het jubileumjaar, op weg naar de toekomst waarin de ontwikkelingen rond de gebiedsvisie van De Baete nauwgezet worden gevolgd. Uitwisselingen met collega-loopgroepen zouden ook weer welkom zijn. De viering van het 25-jarig bestaan staat ergens in 2022 gepland.

Janny Suselbeek kreeg vorige week woensdag trouwens een bos bloemen omdat zij het enige lid is dat er vanaf het begin van Loopgroep Ruinen bij is geweest.