Ludiek mag onder voorwaarden dubbellaags terras toch gebruiken

Ondernemer Abe Brouwer met partner Petra op het dak van het dubbellags terras bij Ludiek in Havelte. Gerrit Boer

Havelte - De Havelter horecaondernemer Abe Brouwer mag het tijdelijke dubbeldeks terras achter zijn restaurant Ludiek laten staan. Brouwer mag de onderzijde direct in gebruik nemen. Voor de bovenzijde moet hij nog even geduld hebben. De gemeente Westerveld wil eerst nog nader veiligheidsonderzoek doen en ook met direct omwonenden praten.

 

Dat Abe Brouwer zijn dubbeldeks terras toch mag laten staan, is de uitkomst van een ‘constructief’ gesprek dat hij en de Meppeler podiumbouwer Gino Spijkerman van Interstage BV dinsdagmiddag voerden op het gemeentehuis van Westerveld in Diever. Brouwer kreeg vorige week, vlak voor het Pinksterweekeinde waarin de horeca na tien weken verplichte sluiting vanwege het coronavirus, te horen dat hij het bouwwerk achter zijn hotel-restaurant aan de Dorpsstraat moest afbreken. Voor het tijdelijke bouwwerk was geen vergunning afgegeven.

In een poging zijn capaciteit te behouden, had Brouwer bedacht zijn terras te overdekken. In samenwerking met de Meppeler ondernemer Gino Spijkerman van Interstage BV werd naast het etablissement aan de Dorpsstraat een tijdelijke dubbellaags constructie gebouwd. De ondernemers waren op de hoogte van het feit dat de gemeente de veiligheid nog wilde checken. De gevraagde draagberekeningen, veiligheidsvoorschriften en andere zaken om een vergunning te kunnen verlenen lagen ook al dagen op het gemeentehuis, maar hadden nog niet geresulteerd in het afgeven van een vergunning. Wethouder Klaas Smidt wilde daarom het dubbellaags terras oo niet toestaan. “Het gaat om een tijdelijk bouwwerk en dat moeten wij op onder meer veiligheid toetsen. Uiteindelijk moet er dan een vergunning afgegeven worden en dat is niet gebeurd. Dat is ook de reden dat wij het dubbeldeks terras niet toestaan”, zo zei hij donderdagmiddag.

In een gesprek tussen beide partijen kreeg ondernemer Brouwer dinsdag alsnog groen licht. Per direct mag hij de onderzijde van het tijdelijke dubbellaags terras in gebruik nemen. “Voor we de bovenzijde mogen gebruiken, wil de gemeente eerst de veiligheid checken. Daarnaast wil de gemeente nog in gesprek met direct omwonenden. Die kondigden vorige week al aan geen moeite te hebben met de tijdelijke uitbreiding van Ludiek. De gemeente wil zeker weten of alle omwonenden die mening zijn toegedaan.” Brouwer verwacht daar geen problemen van. “Ik denk dat we ook snel de bovenzijde van het terras in gebruik kunnen nemen.”