Maatschap Muggen uit Ansen wint Agroscoopbokaal Biologisch: focus op bodem, koe en mens geeft beter rendement

De trotse familie Muggen, Van links naar rechts  Arjan, Andrea, Henk en Jannie Muggen.

De trotse familie Muggen, Van links naar rechts Arjan, Andrea, Henk en Jannie Muggen. Foto: Reudink

De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2023 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Muggen, het biologische melkveebedrijf van Arjan en Andrea Muggen in Ansen.

Door de focus op bodem, koe en mens realiseerde de maatschap een uitstekend resultaat en daarmee een verbetering van het rendement. Deze combinatie maakt dat zij zich onderscheiden van andere biologische veehouders en worden uitgeroepen tot winnaar van de Agroscoopbokaal.

Arjan en Andrea zijn de vierde generatie Muggen op het bedrijf dat is opgericht in 1912. „We hebben 90 zwartbonte melkkoeien en 60 hectare land in gebruik. Daarnaast hebben we elzensingels en natuurland in beheer”, vertelt Arjan. De ouders van Arjan, Henk en Jannie Muggen, wonen ook op het bedrijf en zijn nog altijd erg betrokken. „De trots van mijn moeder is ons winkeltje en theehuis – De Groene Hof – waar we streekproducten verkopen.”

Focus op bodem, koe en mens

„Wij streven naar een gezonde veestapel en continuïteit van ons bedrijf. We boeren zoveel mogelijk op natuurlijke wijze. Daarbij kijken we naar de behoeften van het dier, het gewas en de bodem”, vertelt Arjan. Dit resulteerde in een stijging van het melkproductie-niveau met 800 liter per koe. Daarnaast is de dierdagdosering teruggebracht naar minder dan 0,05 en is de levensproductie verhoogd.

„Ook ervaarden we geen winterdip”, vult Arjan aan. Verder investeerde de familie in een automatische mestschuif en het voersysteem voor meer arbeidsgemak en dierwelzijn. Naar de toekomst toe richten Arjan en Andrea zich op de productie van groene energie. Zo komen er deze zomer zonnepanelen op het dak van de stal.

Toekomstgerichte keuzes

Henk-Jan Bakker, specialist biologische melkveehouderij bij Reudink, spreekt van een terechte winnaar. „De familie Muggen maakt toekomstgerichte keuzes en is zo in staat om meer uit het bedrijf te halen. De focus op de bodem door mengteelt resulteert in een verbeterde kwaliteit ruwvoer. De aandacht voor diergezondheid op het bedrijf is zichtbaar in de keuzes voor huisvesting en de verlaagde dierdagdosering. En ze hebben oog voor de mens. Zo behalen zij een hoge melkproductie en draaien ze een toprendement.” Maatschap Muggen is een klant van Reudink en dealer AgroNoord.

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in de categorieën biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop).

Er komt nog een feestelijke bijeenkomst voor alle winnaars met de huldiging en de uitreiking van de bokalen.