Makelaar Pascal Hentenaar geëerd voor 40-jarig NVM-bestaan: ‘Een vak met spanning, emotie en geld’

Het 40-jarig NVM-bestaan van makelaar Pascal Hentenaar uit Zuidwolde werd in januari maar in de ijskast gezet, corona maakte een feest onmogelijk. De hoofdpersoon zelf had er niet meer aan gedacht, maar werd vrijdagmiddag volledig verrast in de vestiging in Hoogeveen. Met dank aan zijn vrouw Dieneke.

Bloemen, een kunstwerk en een oorkonde voor jubilaris Pascal Hentenaar uit Zuidwolde, hem aangeboden door NVM Drenthe-voorzitter Gerben Zandbergen uit Meppel.

Bloemen, een kunstwerk en een oorkonde voor jubilaris Pascal Hentenaar uit Zuidwolde, hem aangeboden door NVM Drenthe-voorzitter Gerben Zandbergen uit Meppel. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De 68-jarige Pascal Hentenaar was naar kantoor gegaan met het idee dat er een bespreking gepland stond over een nieuwbouwproject. Eenmaal binnen werd hij overweldigd door de aanwezigheid van familie, collega’s en vrienden. Zijn vrouw had een verrassingsfeestje georganiseerd en had kon dit geheim wél bewaren. „Dit is wel heel bijzonder, meestal verraadt Dieneke zulke geheimpjes wel”, lachte de jubilaris.

Pascal Hentenaar begon zijn carrière in 1976 bij Lubbert Linde, zijn eerste en enige baas. „Daar heb ik het vak geleerd. Van Lubbert, maar ook van Jan Bentum. Toen ik voor mezelf wilde beginnen, zei Linde: ‘donder dan maar op’. Maar ik heb respect voor hem, heb ook altijd contact met hem gehouden”, vertelde Pascal de aanwezigen, waarbij hij zelfs lichtelijk geëmotioneerd raakte. Het was ook Hentenaar die de makelaardij van zijn leermeester later overnam.

Huizencrisis barstte los

In 1981 werd hij beëdigd als NVM-makelaar. Het was in een tijd dat er nog geen mobiele telefoon was, geen fax, geen personal computer, maar wel in een tijd dat de huizencrisis losbarstte. Daar herinnerde voorzitter Gerben Zandbergen van NVM Drenthe fijntjes aan. Zandbergen was toen 13 jaar, de rente op een hypotheek bedroeg 13,5%, Bernard Hinault won de Tour de France en AZ’67 werd voor het eerst landskampioen. Andere tijden dus. Zandbergen had een kunstwerk meegenomen voor de 68-jarige Hentenaar, zoals iedere NVM-makelaar dat krijgt die 25 of 40 jaar actief is.

De jubilaris kijkt met voldoening terug op zijn carrière, die overigens nog steeds voortduurt, al is het aantal werkdagen wat minder. „Die veertig jaar zijn voorbij gevlogen, het is een interessant vak waar je 24 uur per dag, zeven dagen per week mee bezig bent. Een vak met spanning, emotie en geld, het heeft me altijd wakker gehouden.” Hij verhaalt met enthousiasme over al die ontmoetingen. „Je kreeg veel te horen, over echtscheidingen, mensen die naar een zorgcentrum moesten of mensen die de woning verplicht moesten verkopen.”

Typemachine in de auto

Hij kijkt soms met weemoed terug naar die beginjaren. „Dan was je zo een hele dag onderweg met iemand die een huis wilde kopen. Er was geen computer, geen smartphone, we hadden een kaartenbak en ik had voor onderweg een typemachine achter in de auto. Dan kon bij een akkoord ter plekke een koopovereenkomst worden opgetikt en ondertekend.” Het was in een tijd dat de Meppeler Courant van vrijdag door iedereen gekocht werd vanwege alle woning-advertenties. „Ik was in die tijd ook 10 kilo zwaarder, we gingen veel vaker uit eten”, lacht Pascal.

Wat een verschil met de hedendaagse huizenmarkt, zeker nu met al die bizar hoge prijzen. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt, maar het is een uitdagende tijd. Voor kopers is het echter een groot probleem.” Hij springt bij waar nodig, maar doet het wel wat rustiger sinds de overdracht aan dochter Lisette. „Als ik een verkoop begeleid, doe ik ook alle bezichtigingen. Dat zijn er nu zo 20 tot 25, dat is ook leuk om te doen. Je bent er van begin tot eind bij betrokken. Ik vind vooral mijn adviesrol belangrijk. In drie kwartier kun je voldoende vertellen en mensen bewust maken van de woning.” Dan met nadruk: „Ik ben geen verkoper, ik ben meer een bemiddelaar en geef objectief advies. Ik vertel eerlijk wat er voor de mensen bij een bepaald huis komt kijken, maar als je eerlijk bent, zijn mensen ook eerder bereid tot aankoop.”

Overigens speelt Pascal Hentenaar een belangrijke rol in een speciale Funda Documentaire, die gemaakt wordt vanwege het 20-jarig bestaan van woningsite Funda. De opnames zijn daarvoor in een afrondende fase, eind oktober komt de documentaire online. Met de man uit Zuidwolde in een hoofdrol.