Marina Twaalfhoven.

Marina Twaalfhoven uit Darp speelde jarenlang één stuk: 'Canto Ostinato'. Nu geeft ze in Zael in Meppel concerten voor twee personen

Marina Twaalfhoven. Foto: Koen Timmerman

Jarenlang speelde Marina Twaalfhoven (42) uit Darp op piano het stuk Canto Ostinato van de componist Simeon ten Holt. Elke dag, en alleen maar dit stuk. Het hielp haar door een zware tijd, waar de coronacrisis nog een schepje bovenop deed. Inmiddels heeft het stuk voor Twaalfhoven een nieuwe dimensie gekregen, want ze deelt het nu met andere mensen.

Eerst tijdens huisconcerten voor één persoon, tegenwoordig tijdens concerten voor twee personen in concertzaal Zael in Meppel. „Ik kan me er heel goed in uiten, ik kon er emoties in kwijt als ik het moeilijk had­­­. Ik vind het heel mooi en prettig. Ik ging vaak ‘s avonds een uur spelen en dan kon ik rustig slapen. Het heeft mij veel gegeven en ik vind het heel leuk het nu te delen met anderen”, vertelt Twaalfhoven. De inwoner van Darp komt uit een muzikale familie en heeft enkele jaren conservatorium gedaan, maar sloeg uiteindelijk een andere richting in wat werkzaamheden betreft. Muziek had altijd als vanzelfsprekend een plekje in haar leven.

De afgelopen jaren stonden voor haar echter in het teken van ziekte. „Vanwege operaties en corona kon ik heel veel dingen niet doen, maar dit muziekstuk was een rode draad, dit heb ik altijd kunnen doen. Ik ben opgegroeid in de professionele muziekwereld en ben zelf heel kritisch. Ik heb er hard aan gewerkt om het ook aan anderen te kunnen laten horen. Het heeft lang geduurd voordat ik het op deze manier wilde spelen. Toevallig gebeurt dit nu in de coronatijd, maar het past ook in mijn persoonlijke leven.”

‘Over Canto’

Canto Ostinato is een bekend en goed in het gehoorliggend muziekstuk en geliefd bij velen. De documentaire Over Canto belicht wat deze pianomuziek bij luisteraars teweeg kan brengen. „Liefhebbers luisteren het heel vaak of spelen het stuk vaak omdat het zoveel impact heeft gehad en hun leven heeft veranderd. Het is zo leuk dat ik mensen die ervaring kan geven.”

Marina Twaalfhoven heeft de periode van ziek-zijn achter zich gelaten en zocht naar een manier om met het muziekstuk naar buiten te treden. Ondanks alle huidige beperkingen vond ze die, in de vorm van huisconcerten. „Ik heb een goed instrument thuis staan en kon één iemand per dag ontvangen. Via het piano-atelier in Meppel kwam het idee naar voren om de concerten te spelen op de vleugel in Zael, die niet meer gebruikt is sinds de lockdown.” Deze mogelijkheid was er omdat Zael ook een woonadres is. Zo kunnen zich nu twee mensen per concert laten onderdompelen in de pianoklanken, die volgens de pianiste voelen als „een massage”.

De muziek leent zich juist goed voor zo’n intiem en persoonlijk concert. „Je voelt je ook niet opgelaten, de muziek neemt je mee. Voor mij is het echt plezier maken en het spelen op zo’n vleugel zorgt ook nog voor meer mogelijkheden om het stuk accenten te geven of een melodie er beter uit te halen.” De gasten krijgen zowel een stoel als een bed aangeboden en wie even de benen wil strekken, kan dit ook doen. Tot nu toe blijken de meeste luisteraars het prettig te vinden het concert liggend te beluisteren.

Blik verleggen naar kerken

Als het aan Twaalfhoven ligt, wordt dit een blijvende concertreeks, ook na de coronaperiode. Ze wil dan haar blik verleggen naar bijvoorbeeld kerken in de regio. De huidige concerten zijn niet onopgemerkt gebleven bij liefhebbers van het muziekstuk. In de internationaal gepubliceerde nieuwsbrief van Donemus Publishing, een uitgever in klassieke muziek, is een artikel over het initiatief van de Darpse verschenen en ze staat ook op de website van Donemus. Het zorgt voor reacties, zoals van iemand uit Zweden die het concert schonk aan een familielid in Nederland. „De cadeaubon voor het concert kon ik naar diegene opsturen en afgelopen weekend was het concert. De toehoorder had vele uitvoeringen van de Canto Ostinato bezocht. Maar een solo-uitvoering ervan was een primeur voor hem. Hij was enthousiast en geroerd achteraf: ‘Avontuurlijk. Pakkend. Om nog lang met me mee te dragen.’”

Canto Ostinato heeft ook een eigen ‘fangroep’ die de Facebookpagina van de componist volgt, daar staat de aankondiging van de concerten ook in vermeld. „Een hele eer. Echt superleuk.”