Matricale repeteert weer in de tuin. 'Het zingen gaat weer als vanouds'

Koren mogen sinds 5 juni weer repeteren, maar dan voorlopig alleen nog in de buitenlucht. De leden van Matricale houden daarom hun repetities in een tuin. „Het zingen gaat weer als vanouds.”

Het koor repeteert in de achtertuin van een boerderij.

Het koor repeteert in de achtertuin van een boerderij. Foto: René Wiegmink

Voor de leden van Matricale is het een verademing dat ze weer samen mogen repeteren. Op een woensdagavond in juni komen ze met een brede lach op hun gezichten samen in de tuin van koorlid Jacqueline Ketel aan de bosrand bij Uffelte. Binnen repeteren in buurthuis De Stobbe in Darp wil het koor pas weer gaan doen na de zomervakantie.

De zangers en zangeressen ervaren het buiten zingen op deze tropisch warme avond echter absoluut niet als een straf. In plaats van vier muren, ziet het koor nu de bosrand, een moestuin en een weitje met schapen. „Het is bijna windstil, dus wij kunnen elkaar goed horen zingen. En dat gaat in deze tuin veel beter dan via Zoom, zoals we de afgelopen maanden hebben gerepeteerd”, vertelt koorlid Boukje Koole. Dirigent Klaas-Peter van der Laan legt uit hoe dat komt: „Omdat er in Zoom vertraging optreedt, moet je het geluid uitzetten en zie je alleen maar bewegende monden.”

Nummers instuderen voor concerten

Eén koorlid durft het nog niet aan om samen live te zingen. De gastvrouw heeft daarom voor haar een laptop op een tafeltje tussen de klaprozen gezet. Via Zoom kan het koorlid zo toch nog de repetitie meemaken. Na wat rekken en strekken en enkele stemoefeningen beginnen de negen aanwezige koorleden met het zingen van het oud-Engelse lied Mirie it is. Dit lied studeert het koor in voor een concert dat zij in het najaar hoopt te gaan geven samen met Projectkoor Gabriel Faure uit Wilhelminaoord.
Matricale voegt daar ook nog een aantal stukken van haar lievelingscomponist Monteverdi aan toe. Verder zingt het koor werk van Sweelinck, de Nederlandse componist, die 400 jaar geleden is overleden.

In het weekend van 11 en 12 september tijdens Kopje Cultuur gaat het koor ook een concert verzorgen, maar dan met ouder repertoire. „Die liederen zijn goed blijven hangen, dat gaat weer als vanouds”, complimenteert de dirigent zijn koorleden. De tijdens de lockdown ingestudeerde nummers klinken nog minder goed, dan hij aanvankelijk tijdens de Zoomsessies dacht. Wat dat betreft is er voor het koor nog volop werk aan de winkel.

Op zoek naar nieuwe leden

Naast het wegwerken van de repetitieachterstand, gaat het koor ook op zoek naar een aantal nieuwe leden. „Corona heeft ons helaas echt leden gekost”, zegt secretaris Jan Nijman. „Er is een vaste kern, maar na het afsluiten van een project nemen vaak ook wat mensen afscheid. Voor een nieuw project werven we dan weer nieuwe leden, maar nu konden we geen uitzicht bieden op een concert.”

Het laatste project waar Matricale mee bezig was, had als titel: ‘Religieuze onrust in de 16e eeuw’. Het concert daarvan stond gepland op 24 mei 2020, maar moest gecanceld worden. Enkele nummers hieruit heeft het koor inmiddels weer opgepakt, zoals een mis van Tomás Luis de Victoria en enkele liederen van de componist Thomas Tallis. Zangers en zangeressen die het aanspreekt om deze en andere renaissancemuziek te leren zingen, zijn van harte welkom. Dat geldt voor alle stemgroepen, hoewel het koor vooral op zoek is naar mezzosopranen. „Het is pittige muziek, dat zing je niet zomaar weg, we oefenen daarom ook thuis en vragen aan nieuwe leden of ze eerst een stemtest willen doen’, merkt Koole nog op.

Meer informatie: www.matricale.nl