Medisch Centrum Dwingeloo en sportschool werken samen aan herstel na corona

Coronahulp in Dwingeloo. Pixabay

Mensen die corona hebben gehad, kunnen ook in deze regio hulp krijgen om te herstellen. „ Om hen hierin te begeleiden hebben een aantal disciplines in het Medisch Centrum Dwingeloo en Ludis Personal Gym de krachten gebundeld,’ vertelt Hetty Braam.

„Corona houdt ons velen al een hele tijd bezig en ook in onze gemeente zijn er mensen die corona hebben gehad of nog gaan krijgen. Helaas houden sommigen ook na de eerste fase nog klachten. Inmiddels weten we dat dit voor komt bij mensen van alle leeftijden.”

Veel mensen kampen na een coronabesmetting met vermoeidheid, verminderde conditie, spierpijn, benauwdheid, verminderde concentratie en nog veel meer andere klachten. „Als deze klachten tegelijk worden aangepakt met hulp van verschillende zorgverleners, blijkt herstel vlotter te verlopen.”

Multidisciplinair

In Dwingeloo is een multidisciplinaire samenwerking opgezet tussen de praktijkondersteuner van de huisartsen (POH-GGZ), de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Dwingeloo, logopedisten van Klinq Praktijk, diëtist van Praktijk Buurmeijer en trainer van Ludis Personal Gym.

De fysiotherapeut helpt met de opbouw van activiteiten, conditie en spierkracht. De logopedist adviseert bij problemen met de ademhaling, de stem, slikken of bij chronisch hoesten. De diëtist wordt ingezet om een goede voedingstoestand te verkrijgen die bijdraagt aan het opbouwen van conditie en spiermassa. De praktijkondersteuner helpt bij het vinden van een goed dagritme en een haalbare belasting van het lichaam en heeft aandacht voor de situatie waarin de patiënt zit en de gevoelens die daar bijhoren. Na of tijdens het volgen van dit begeleidingstraject bestaat de mogelijkheid om te gaan sporten bij Ludis Personal Gym, waarbij de training aansluit op hetgeen bij de fysiotherapie in gang is gezet.

Inschatting maken

Wie dit leest, patiënt is bij de huisartsenpraktijk in Dwingeloo of Diever en graag gebruik wilt maken van deze ondersteuning, dan zich melden bij de huisartsenpraktijk in Dwingeloo. Als eerste wordt een afspraak gepland bij de POH-GGZ om een inschatting van de situatie te maken. Samen wordt dan afgesproken welke andere hulpverleners worden ingeschakeld. De zorg, met uitzondering van begeleiding bij Ludis Personal Gym, na doorgemaakte Covid wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Nieuws