Mediteren en boksen: Arry Bennen geeft BoksZen in Wapse. 'Ik merk dat het een hele goede tegenhanger is van het boksen'

Arry Bennen uit Wapse is al sinds 2019 actief met het geven van boksZen.

Arry Bennen uit Wapse is al sinds 2019 actief met het geven van boksZen. Foto: Efraïm van den Berg

Boksen en meditatie. Voor velen klinkt dit als een aparte combinatie. Het harde fysieke boksen en het wellicht toch wat zweverige mediteren. Desalniettemin valt het sinds een aantal jaar te beoefenen in Wapse. Volgens Arry Bennen helpt het bij het vergroten van de mentale weerbaarheid.

Sinds 2019 is Arry Bennen uit Wapse actief met het geven van boksZen. Het idee kreeg hij van Jeroen van der Lee uit Arnhem, die daar al een aantal jaren bezig is met ´Zenboksen´. „Ik dacht toen: hee, misschien is het leuk om dit hier ook in het Noorden op te pakken. Toen zijn we begonnen met het bouwen van de zaal en is alles eigenlijk in een korte periode tot stand gekomen”, zegt Bennen. Het sportzaaltje waar het beoefend kan worden, bevindt zich direct naast zijn huis.

Zelf heeft Bennen jaren vechtsport beoefend in Steenwijk. Het meditatiegedeelte was hem in het begin nog onbekend, maar dankzij zijn vrouw, die onder andere yogalessen geeft, heeft hij daar interesse in gekregen. Daaropvolgend heeft hij een ‘Yin yoga’ opleiding gevolgd om de juiste technieken onder de knie te krijgen: „Het is niet dat ik niet meer zonder kan, maar ik merk wel dat het een hele goede tegenhanger is van het boksen.”

Ruimte in het brein

Het fysieke aspect van boksen gaat volgens Bennen erg goed samen met het mentale aspect van de meditatie en yoga. Hij vertelt dat er door de fysieke inspanning van het boksen, minder ruimte over blijft voor het brein om te denken. Het is daarom vervolgens makkelijker om tot rust te komen, tijdens het meditatieve gedeelte van de les. „Je moet dan proberen om al je aandacht te focussen op je eigen lijf. Zo heb je een hele mooie combinatie van de twee.”

Bennen probeert doelbewust te werk te gaan. Hij richt zich voornamelijk op het vergroten van de mentale weerbaarheid. Een aantal van zijn deelnemers heeft dan ook dagelijks te maken met stress, onzekerheid of andere mentale klachten. Met de combinatie van die twee probeert hij de deelnemers krachtiger in het leven te laten staan en uiteindelijk dus weerbaarder te maken. Volgens de trainer is het deelnemersvlak erg divers: „Je verwacht dat boksen een bepaalde aantrekkingskracht heeft op mannen, maar ik heb juist meer vrouwelijke deelnemers”, vertelt Bennen trots. Volgens hem ligt de behoefte om weerbaarder te worden momenteel meer bij vrouwen.

Ondertussen is BoksZen alweer een aantal seizoenen onderweg en is er zeker nog voldoende animo voor. Elke maandag- en donderdagavond zijn er lessen te volgen, voor zowel kinderen vanaf 12 jaar en voor volwassenen. Voor meer info: arrybennen@outlook.com