Met de benenwagen door Gods schepping rondom Rouveen, het kan met de Zomerzangavond on Tour

De Dorpszang in Rouveen, de traditionele start van feestweek de Munnikenweek, ging zondagavond niet door. Door corona was het toch te link. Daarom is er nu een Zomerzangavond on Tour. Een wandeling die je aan het denken zet en die de deelnemer anders naar de schepping laat kijken. Thema is „Wat zie jij?”

In een zee van groen klinkt plotseling een lied uit de smartphone.

In een zee van groen klinkt plotseling een lied uit de smartphone. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Normaal gesproken kuiert de Rouvener op de eerste zondagavond van de Munnikenweek naar een feesttent om het geestelijke lied te zingen. Samenzang ter ere van de schepping is al sinds jaar en dag de opening van de jaarlijkse feestweek in het religieuze dorp. Nu trekken dorpelingen de wandelschoenen aan om het geestelijke lied onderweg te zien én te horen. De Zomerzangavond on Tour combineert sportiviteit met het geloof.

Vrijwilligers maakten twee wandelroutes, een voor volwassenen van 8 kilometer en eentje voor kinderen van de helft. Beide beginnen op het Kerkplein. Het was een hele klus, want overal hangen bordjes met pijlen en QR-codes, zodat de wandelaar vaak even geconfronteerd wordt met de grootsheid van de schepping.

QR-code tussen de weilanden

Midden tussen de weilanden hangt in het struweel een QR-code. Even scannen met de iPhone en dan klinkt ‘Lopen op het water uit de telefoon’, gezongen en gespeeld door Hans van Dongen en Sanne Vonck uit Rouveen. Serene klanken in een zee van groen. Vijfhonderd meter verder is er weer een code. Nu verschijnt Jan van der Vliet in beeld die het gedicht ‘Ga met God’ van Alie Holman voordraagt. Weer even later hangt er een bordje aan een boom. ‘Even stiltaan, God geeft ruimte’, staat erop. Het uitzicht is inderdaad grandioos.

Als de schoenen op het zandpad ploffen en kleine wolkjes stof opwerpen, doemt er weer een code op aan een paal. Rouveense Henrike Hofstede maakte een filmpje met foto’s van gebied de Olde Maten in alle vroegte. De schepping ontwaakt en oh wat is ie mooi, net als de foto’s van Henrike. Gods palet met tal van kleuren. Weer even verder. De iPhone ontwaart wederom een code en dan schalt het lied ‘Ode aan het platteland’ van de band Trinity uit de smartphone, met beelden van het fraaie Rouveen.

Dorpelingen werkten zich in het zweet voor de Zomerzangavond on Tour. Jenneke van Pijkeren en Alfred Huisman bespelen samen het orgel. ‘Land of Hope and Glory klinkt het plots. Op de achtergrond ruist het verkeer op de A28. Ook daar gaat de tocht langs. Het is net alsof het tweetal muzikaal oproept tot een duurzame schepping.

Vlak voor het einde, bijna weer op het Kerkplein, met de Rouveense toren als robuuste bewaker, is er, nadat de code is gescand, nog een filmpje te zien met stemmige muziek. De dorpelingen brengen met tekst op papier een groet aan de wandelaar. ‘Tot volgend jaar’, klinkt het. In de feesttent of toch met de benenwagen door het gebied? De Zomerzangavond on Tour zou best wel eens een traditie kunnen worden.