Militairen brengen bruggen in omgeving Uffelte onder lading

Bruggen bij Uffelte worden onder lading gebracht. Foto: HARM MOOIBROEK

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade trainden de afgelopen dagen het verkennen en onder lading brengen van een drietal bruggen in de omgeving van Uffelte.

De militairen verkenden drie bruggen over De Oude Vaart waarbij aan de hand van de bruggegevens een vernielingsplan wordt gemaakt. Om deze brug onder lading te kunnen brengen, moeten de pantsergenisten nauwkeurige berekeningen maken van het gewicht en de afmetingen van de brug. Vervolgens moeten ze de lading zorgvuldig in elkaar zetten en deze op de juiste manier bevestigen.

Per brug werkten ongeveer acht militairen om na de verkenning en het vernielingsplan de brug onder lading te brengen met exercitiespringstoffen. Tijdens deze oefening gebruikten de militairen oefenmiddelen, zodat dit geen gevaar of schade aan de omgeving en de infrastructuur brengt. Het is voor de militairen interessant om te oefenen op bestaande bruggen omdat dit realistisch is en een andere omgeving biedt ten opzichte van bestaande oefenterreinen.

De trainingen zijn er op gericht om de vijand zoveel mogelijk te vertragen in een gevechtssituatie. De militairen van 11 Pantsergeniebataljon verplaatsten zich onder andere met de Boxer, een gepantserd voertuig, over de openbare weg. Militairen trainen regelmatig in een civiele omgeving, ofwel ‘in de strook’ om zo realistisch mogelijk te trainen.

Nieuws

menu