Minifeestweek in Alteveer en Kerkenveld. 'Je kunt zien dat mensen er behoefte aan hebben elkaar weer te zien'

Op een picknicktafel naast een kraam vol speelgoed en babyspullen zitten de zusjes Anna en Saar en hun neefjes Feike en Niek geduldig te wachten op kopers. Mondjesmaat komen de kopers langs deze ochtend, bij het ‘Kroampie an huus’, een van de onderdelen van de feestweek in Alteveer.

Kroampies an huus tijdens de feestweek in Alteveer en Kerkenveld.

Kroampies an huus tijdens de feestweek in Alteveer en Kerkenveld. Foto: André Weima

Feike heeft zijn deel van het speelgoed waar hij niet meer mee speelt op de kraam bij zijn opa liggen, naast het huis van zijn nichtjes Anna en Saar. Maar nu zitten ze even gezellig samen te kijken hoe de collectie Pinypon in de markt ligt. Echt druk is het dus niet, maar de kinderen hebben toch al wat geld in hun portemonnee kunnen steken. „Het hotel van Pinypon heb ik al verkocht”, vertelt Anna. Moeder Moniek is ook al het een en ander kwijt geraakt, maar „het is toch mooier als we weer gewoon samen op het veld kunnen staan”, zegt ze.

Basisversie

Dat vergaat Anette net zo. Ze heeft even verderop samen met haar partner en ouders een flinke kraam ingericht vol met spullen die het huis mogen verlaten. En als je dan zo lekker hebt opgeruimd, is het ook fijn als die spullen echt de deur uitgaan, maar het lijkt er even na elven op dat een groot deel van de dingen weer gewoon mee naar binnen moet straks. De feestweek in Alteveer en Kerkenveld wordt dit jaar in een basisversie gehouden.

Vorig jaar, toen er nog minder kon, werd ‘Kroampie an huus’ los van de feestweek gehouden en dat was toen een groot succes, vandaar dat het onderdeel dit jaar op het feestprogramma staat. „Vorig jaar was het echt druk, toen waren er hier in de straat ook veel meer kraampjes”, herinnert Anette zich.

De rommelmarkt aan huis is deze dag maar een van de activiteiten, vanaf 11.00 uur staat ook de doemarkt op het programma, iets waar Anette zeker zin in heeft. Terwijl de rommelmarktverkopers hun slag proberen te slaan, wordt op het feestterrein de voorbereidingen getroffen voor een middag vol workshops. Sandra Otten van Stip Studio Sandra heeft in een kraam bordjes en schoteltjes in allerlei maten, met stipjes in allerlei kleuren, uitgestald. Ze vormen een mooi voorbeeld voor de drie workshops die ze gaat geven. Er staat ook een zwart klompje met Staphorster Stipwerk, maar het stipwerk van Sandra gaat anders in zijn werk. „Staphorster Stipwerk doe je altijd op een zwarte ondergrond en met stempels, die stipwerk gaat met een houten stokje”, legt ze uit.

Knusse bingo

Achter haar kraam staan clubjes tafels en stoelen uitgestald. Een stille herinnering aan een zeer geslaagde openluchtbingo de avond ervoor. Arjan Wolf, voorzitter van de feestcommissie, had er vooraf een hard hoofd in. Bingo met 250 mensen in het open veld, hoe gezellig zou dat worden? „Maar het was knus. Iedereen had eigen catering meegenomen en het was best gezellig”, blikt hij terug.

De feestweek is dit jaar een minifeestweek, waarbij de organisatie rekening moet houden met steeds wijzigende regels. Een volle tent met feestende mensen, vergeet het maar. Dus werd het een openluchtbingo met maximaal 250 mensen, een openluchtpubquiz met 24 teams, een meerkamp zonder publiek en een dauwtrapwandeling en dorpspicknick in de openlucht „Het is heel erg basis, maar dit is een hecht dorp en als je iets organiseert komen mensen er wel op af. Gisteravond ook, zaten daar jonge twintigers te bingoën, hoe suf het ook klinkt, het was een groot succes”, stelt Wolf tevreden vast.

Ook ‘happen & trappen’ kan doorgaan. Het maximum van 130 deelnemers hiervoor was heel snel bereikt. „We doen wat we kunnen, maar je kunt wel merken dat mensen er behoefte aan hebben elkaar weer te zien. Het is leuk om weer wat te organiseren”, zegt de voorzitter.