Miriam en Stephan ten Have zijn de nieuwe eigenaren van het Thomashuis in Ruinerwold. 'Wij gaan geen uitdaging uit de weg'

Miriam en Stephan ten Have zwaaien vanaf 1 april de scepter in het Thomashuis in Ruinerwold. Ze nemen het ondernemersstokje over van Sander en Daniëlle Hut, die het 13 jaar hebben geëxploiteerd.

Miriam en Stephan ten Have zijn de nieuwe eigenaren van het Thomashuis in Ruinerwold.

Miriam en Stephan ten Have zijn de nieuwe eigenaren van het Thomashuis in Ruinerwold. Foto: Benny Spin

Miriam en Stephan ten Have komen uit Grijpskerk en hebben beiden een zorgachtergrond. Ze hadden plannen om iets voor zich zelf te beginnen. Een familielid tipte ze over de locatie in Ruinerwold.

„We hadden plannen om iets voor ons zelf te gaan doen. Daarna zijn we even gaan googelen, en toen wisten we zeker: dit is het!”, vertelt het enthousiaste stel. Ze namen contact op en mochten ze langskomen voor een kennismaking. Daarna volgde een screening en een traject van anderhalf jaar met diverse trainingen en cursussen. Ze hebben er nog geen moment spijt van gehad.

Kleinschalig en korte lijnen

In het Thomashuis in Ruinerwold wonen op dit moment zeven volwassenen met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Even relaxen in de tuin, samen televisie kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. En deze formule werkt.

Sinds de start in 2003 telt Nederland maar liefst 118 Thomashuizen. Stephan: „We hebben allebei in de zorg gewerkt en dan merk je dat er niet altijd voldoende tijd en aandacht is voor de bewoners. Het is juist de kleinschaligheid dat ons zo trekt. En de lijntjes zijn kort, dat is ook een voordeel’.

De jongste bewoner van het Thomashuis is op dit moment 39 jaar en de oudste is 81 jaar. En dat vergt het veel tijd en energie. Maar het jonge en ambitieuze stel ziet dat juist als een uitdaging. Miriam: „Je staat altijd aan, dat klopt, maar het voelt niet als werk. Bovendien doen we het niet alleen. Er werken nog vijf andere mensen en samen vormen we een geweldig team.” En het zal nog iets drukker worden. Ze zijn in gesprek met nog twee nieuwe bewoners en in oktober verwachten ze zelf hun eerste kindje.

Zinvolle dagbesteding

De bewoners verblijven in principe 24/7 in het Thomashuis. Iedereen heeft een eigen kamer. Alleen de badkamer en woonkamer worden gedeeld. Er wordt zinvolle dagbesteding geboden. Dit varieert van werken in de tuin, tot bakken, koken, muziek maken en knutselen. Ook moeten de dieren in de tuin verzorgd worden.

Ook is er een zwerfvuilprikdag ingesteld, waarbij het zwerfafval in de omgeving wordt opgeruimd. Stephan: „We vinden het belangrijk dat ze niet verstopt zitten, en laten zien aan de inwoners van Ruinerwold, zodat ze aan elkaar kunnen wennen.”

Plannen en ideeën genoeg

Plannen en ideeën zijn er nog genoeg. Zo zijn ze voornemens om een moestuin aan te leggen, en aan de weg nog een kraampje waar de bewoners zelfgemaakte spulletjes mogen verkopen. Zo kunnen de bewoners een zakcentje verdienen. „Wij gaan geen uitdaging uit de weg!”