Moeder van dode baby uit Nieuwleusen legt valse verklaring af 'uit angst dat hij me zou vermoorden'

Uit angst dat haar vriend haar en haar zoontje zou vermoorden vertelde de moeder van een mishandelde baby uit Nieuwleusen tegen de politie dat zij met haar kind van de trap was gevallen. Pas toen haar vriend vastzat, kwam volgens haar het echte verhaal naar buiten.

De rechtbank in Zwolle.

De rechtbank in Zwolle. Foto: NDC mediagroep / Michiel Kolle

Dat zei de 38-jarige vrouw donderdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle.

Haar bijna 4 maanden oude baby bezweek in maart 2020 in het ziekenhuis aan vele verwondingen. Uit sectie blijkt dat het geweld op het hoofd van het meisje zo groot is geweest, dat haar schedel misvormd is. Een val van de trap is door deskundigen als oorzaak uitgesloten. Ook bleken zeker acht ribben eerder al gebroken. Op armen, benen en onder een van haar ogen zaten bloeduitstortingen.

De vrouw wordt verdacht van het nalaten van bieden van afdoende medische zorg aan haar kind. Ook zou ze haar kindje in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten hebben. De vader (39) zit vast op verdenking van doodslag.

‘Ik vroeg wat hij haar in godsnaam had aangedaan’

In de rechtszaal verklaarde de moeder voor het eerst in het openbaar over die voor haar kind fatale nacht. Ze kwam iets na 2 uur terug van een nachtdienst. Dat weet ze nog goed omdat ze bij het uitstappen nog op het klokje in de auto had gekeken. Het meisje lag boven te slapen, zei haar vriend. Toen ze iets na 3 uur het kindje hoorde jammeren, haalde ze haar uit bed. „Toen ik het licht aan deed, zag ik het. Ik vroeg wat hij haar in godsnaam had aangedaan”, zei ze de rechters in tranen. Ze wilde zo snel mogelijk met haar kind naar het ziekenhuis. De man reed, tergend langzaam en via omwegen, naar het ziekenhuis.

De vrouw noemde die nacht „een persoonlijke nachtmerrie die dagelijks terugkeert”. Ze weet zeker dat haar zoontje die avond heeft gezien wat er is gebeurd. Toch is er die nacht om 2.53 uur met de telefoon van de moeder een bericht naar de gastouder gestuurd dat de baby de volgende morgen niet zou komen omdat ‘ze spuugt en sproeipoep heeft’. Dat heeft zij niet gestuurd, zei ze. “Mijn vriend had toegang tot mijn telefoon.”

Geen verklaring voor de verwondingen van het kind

De man zei op een eerdere zitting geen verklaring te hebben voor de verwondingen van het kind. Hij typeerde haar juist als een ‘vrolijke baby’. Hij werd eerder nog verdacht van moord maar het Openbaar Ministerie heeft dat nu teruggebracht tot doodslag. Er lijkt geen bewijs te zijn dat de dood van het kind een vooropgezet plan had.

Op 24 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld.