Monsterknechten en edele dieren draven in Rouveen voor de jury

Paardenkeuring in Rouveen.

Paardenkeuring in Rouveen. Foto: Wilbert Bijzitter

De Munnikenweek, de feestweek van Rouveen, is weer van start gegaan. Het begon officieus met de zomerzang afgelopen zondagavond, maar gisteravond was de echte aftrap met de traditionele Handelskeuring Rouveen, een echte traditie.

Paardenhandelaren deden vroeger de Streek van Staphorst en Rouveen met vaste regelmaat aan. Hun komst werd aangekondigd en de plaatselijke landbouwers bereidden zich voor. Beginnend bij café het Vergulde Ros in Halfweg en eindigend bij de Lichtmis in Rouveen werden er op de Gemeenteweg en Oude Rijksweg paardenmonsteringen gehouden.

De boeren deden hun best om hun dieren zo goed mogelijk te presenteren aan de handelaren en op deze manier werd beoogd om een zo goed mogelijke prijs voor hun paarden te verkrijgen. Dit is de oorsprong van het begrip handelskeuring. Ook gisteravond draafden paarden en monsterknechten weer over de baan onder de Rouveense toren.

Rijendik zat het publiek te genieten met de zon in de rug. In verschillende rubrieken streden rijpaarden, tuigpaarden en veulens om de felbegeerde kampioenstitels van de Handelskeuring.

Elk jaar is er ook een ludieke show die altijd te maken heeft met de actualiteit. Gisteravond was er een wedstrijd strontbak-pulling, om zo op een ludiek manier te verwijzen naar de stikstofcrisis die ook Rouveen hard dreigt te raken.