'Mooi om te zien dat theater een verbindende rol kan zijn'. (Dagboek van Ernst Woldman, Roestvrij Theater)

Ernst Woldman. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Ernst Woldman, acteur van Roestvrij Theater.

Donderdag 23 september

Na het succes van de eerste Nachtelijke Beleving in Diever van Roestvrij Theater mogen we nu los in Havelte! Theater, muziek en avontuur komen samen tijdens deze wandelbelevenis. Samen met een gids gaan de bezoekers op pad en komen zodoende verschillende voorstellingen op verrassende locaties in Drenthe tegen.

Voordat de avond begint eerst om 15.30 uur een online college met een volle mok koffie. Vanaf september ben ik namelijk gestart met mijn nieuwe opleiding als leraar Omgangskunde aan het NHL Stenden in Leeuwaarden.

Na mijn online college was het tijd om mij klaar te maken om naar Havelte te kunnen vertrekken. 18.15 uur kostuum aantrekken en de laatste voorbereidingen treffen, altijd een mooi moment waarin je ziet welk product je mag laten zien aan je publiek. 19.00 uur de eerste groep bezoekers start en wij zijn er klaar voor.

Nog heel even geklets met bewoners rond de locatie waar wij spelen. Voor hen ook een aparte beleving om ineens een ‘theaterzaal’ in hun achtertuin te hebben. Nieuwsgierig vragen de buurtbewoners aan ons wat er gaande is in het anders rustige Havelte.

23.30 uur, de avond zit erop, omkleden en op naar huis, daar wacht mijn familie op mij. Met enthousiasme vertellen mijn ouders en zus hoe zij de beleving hebben ervaren. Tevreden kijk ik terug op de eerste avond van Roestvrij!

Vrijdag 24 september

Om 10.00 uur word ik wakker, een goed ontbijt na zo’n avond is altijd welkom.

Om fit te blijven ben ik in de middag wezen hardlopen aan de rand van het Dwingelderveld. Tijdens het hardlopen denk ik terug aan gisteravond en hoe fijn het is dat we weer mogen genieten van cultuur en het maken daarvan.

Eenmaal terug van het hardlopen was het tijd om me klaar te maken voor voorstellingavond twee, deze avond is opnieuw helemaal uitverkocht! Tekst herhalen, douchen, snel een hapje eten en op naar Havelte.

Het weer was gunstig en de tempratuur zelfs wat aan de warme kant! 23.30 uur, na de voorstelling even nagekletst met enkele bezoekers. Leuk om te horen dat verschillende leeftijden vanuit alle windstreken uit Nederland van de Nachtelijke Beleving hebben genoten. Iedereen herkent iets vanuit zijn of haar persoonlijke leven en deelt dit met ons.

Mooi om te zien dat theater een verbindende rol kan zijn en tegelijk ben ik trots dat ik daar een onderdeel van mag uitmaken.

Zaterdag 25 september

De laatste avond van de Nachtelijke Beleving in Havelte is aangebroken, en ook deze avond is uitverkocht! Iedereen, zowel voor als achter de schermen, werkt hard om in een zeer korte tijd samen iets moois neer te kunnen zetten, en dat wordt dus beloond met constant een volle bak bezoekers. 17.50 uur, dit succes gaan we natuurlijk vieren met taart!

18.15 uur, met een volle buik omkleden en op naar de verschillende locaties in Havelte, waar zich de scènes afspelen.

Ik mag samen met mijn tegenspeelster Jikke Westerbaan naar de Gerkenweg, iets buiten het centrum van Havelte. 19.10 uur, via de portofoon waarmee wij van Roestvrij Theater met elke locatiemanager kunnen communiceren hoor ik dat de eerste groep bezoekers onderweg is naar onze scène, daar gaan we weer!

Zondag 26 september

Een typische zondag die begon met heerlijk uitslapen, wie wil dat nou niet? 14.30 uur in de middag was het tijd om naar Appingedam toe te gaan, voor de verjaardag van mijn oom.

Nog een stuk taart waar ik geen nee tegen kan zeggen!

Maandag 27 september

09.45 uur, studeren was door het acteren erbij ingeschoten, dus bestond de ochtend uit het doorlezen van artikelen en het voorbereiden van mijn aankomende lesweek. Ik moet nog wel wennen ineens weer naar school toe te kunnen en fysiek weer veel mensen te ontmoeten na zo lange tijd veel thuis te zitten.

Om 14.00 uur heb ik even boodschappen gedaan in Dwingeloo en om 16.30 uur ben ik vertrokken om mijn college over Onderwijskunde te volgen in Groningen.

Dinsdag 28 september

08.00 uur, de wekker ging op tijd, een intern overleg op kantoor in Steenwijk staat op de planning. Ik werk naast mijn studie namelijk als jongerencoach in twee sociale teams in de gemeente Steenwijkerland. Als jongerencoach mag ik jongeren coachen op verschillende gebieden zoals zelfontwikkeling, talentontwikkeling en participatie.

Mijn rol tijdens de Nachtelijke Beleving van Roestvrij Theater was een psycholoog die totaal niet luisterde naar zijn cliënten.

Hij vulde alles in en werkte precies volgens ‘het boekje’.

Dit probeer ik natuurlijk op de werkvloer als coach tegenovergesteld te doen en vooral wel te luisteren naar de jongeren die ik mag coachen.

Hoe leuk is het dan ook dat je wat je normaal nooit zou doen op de werkvloer wel op de speelvloer mag laten zien. Het brengt een uitdaging met zich mee, maar dat maakt acteren juist alleen maar meer interessanter!

Nieuws