Mooie waardering voor Tin-Art in Zuidwolde: met de Doemee-award 2021 is 500 euro binnengehaald

Claudette Dumas met haar prijs, die ze wil inzetten om meer plaatsen voor het project te creëren. Foto: Dennis Dekker

Edeltingieterij Tin-Art uit Zuidwolde (Dr.) heeft met het project ‘Meedoen in de tingieterij’ de Doemee-award 2021 gewonnen, een stimuleringsprijs voor personen of organisaties die zich inzetten voor een samenleving van en voor iedereen.

Door een samenwerking met haar naastgelegen dagbesteding de Oude Hove heeft Claudette Dumas van Tin-Art plaatsen in de handtingieterij gecreëerd voor mensen met een beperking om vanuit hun eigen mogelijkheden mee te draaien in Tin-Art. Deze mensen vormen een onderdeel van het Tin-Art-team; ze hebben hun eigen plek in de maatschappij en komen in contact met anderen. Samen werken en samenwerken staat centraal. Hierdoor ontstaat er een veilige haven voor deze mensen om in alle rust een weg terug te vinden in het werkveld en wordt er een mooie brug gecreëerd tussen dagbesteding de Oude Hove en Tin-Art.

Ervaringsdeskundige

Met ‘Meedoen in de tingieterij’ heeft Tin-Art de Doemee-award 2021 gewonnen voor de provincie Drenthe. De prijsuitreiking vond plaats op 15 december in het Kulturhus in Epe. De jury was vol lof over het project. „Dit initiatief is opgezet door iemand die zelf ervaringsdeskundige is. Het is mooi dat vanuit deze eigen ervaring andere mensen verder worden geholpen. Gekeken wordt naar de individu en mensen hebben inspraak in hun werk. Het gaat hier echt om inclusie, omdat mensen met en zonder beperking samenwerken. Ze leren van elkaar, zijn gelijkwaardig aan elkaar en doen het samen. Ook krijgt inclusie hier een extra meerwaarde: mensen die iets minder kunnen door hun beperking, leren hier een oud ambacht aan. Zij zorgen met een traditioneel product voor een nieuwe manier van werken.”

Het juiste werk

Claudette Dumas runt de tingieterij samen met haar vader Perry Dumas, die het bedrijf ruim 36 jaar geleden oprichtte, en de rest van het team. De prijs is voor hen een bevestiging dat ze het juiste werk doen. Claudette: „Ik kom zelf uit het speciaal onderwijs, dus ik weet hoe moeilijk het is om vanuit die positie je plek in de maatschappij te kunnen vinden. Wij spreken dan ook niet van mensen met beperkingen, maar mensen met mogelijkheden. Ik ben enorm blij en voel me ook erg gesterkt met deze prijs, waardoor ik mensen met mogelijkheden kan helpen hun plaats in de maatschappij te vinden.”

Aan het winnen van de Doemee-award zit een geldbedrag van € 500,- verbonden. Tin-Art wil dit geld gebruiken om extra plaatsen voor deelnemers aan ‘Meedoen in de tingieterij’ te creëren.

Nieuws