Museum De Wemme vier avonden gratis te bezoeken, laatste kans om expositie ‘75 Jaar Bevrijding’ te bewonderen

Het is een unicum in de historie van museum De Wemme, maar in oktober gaat het museum in Zuidwolde vier avonden open. „We willen iedereen de mogelijkheid geven om onze expositie over 75 jaar bevrijding nog te kunnen bekijken voordat deze wordt afgebroken”, zegt Arie-Leen van Schoonhoven.

De Messerschmitt auto is een van de blikvangers van de expositie '75 Jaar Bevrijding 'in De Wemme.

De Messerschmitt auto is een van de blikvangers van de expositie '75 Jaar Bevrijding 'in De Wemme. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het museum is die avonden gratis te bezoeken, zodat niemand vanwege het geld ervan weerhouden hoeft te worden om te komen. „Daar komt voor ons ook bij dat we de indruk hebben dat vrij weinig mensen uit het eigen dorp en de regio naar De Wemme zijn geweest”, oppert Geja Dierdorp. „Mensen zijn vaak wel eens in De Wemme geweest, maar de tentoonstellingen wisselen steeds”, vult Van Schoonhoven aan.

De Fundatie

Het idee voor vier avonden openstelling, op maandag 4, dinsdag 12, woensdag 20 en donderdag 28 oktober, is ‘gepikt’ van Museum De Fundatie in Zwolle. „Daar gingen ze vier zaterdagavonden gratis open en het was steeds hartstikke druk. Nu zijn wij een heel ander museum, maar wij willen ook graag ons verbouwde museum laten zien aan de mensen uit de eigen regio. We hebben net vorige week de tweede oplevering gehad en alles is nu af”, vertelt Van Schoonhoven.

Het was een ingewikkelde klus, die midden in coronatijd tot grote tevredenheid werd uitgevoerd door lokale bedrijven als Poortman (bouwbedrijf), Westerbeek (schilder) en Middelveld (installatie). „Corona heeft ons museum zeker pijn gedaan. Landelijk is sprake van 60 procent daling van het aantal bezoekers, maar wij hebben het nog minder gedaan. We missen alle bussen en één bus zit vaak al vol met 45 personen”, rekent Dierdorp voor. „Toch hebben we in augustus gelukkig nog 600 bezoekers mogen verwelkomen. En woensdag waren er toch weer 25 mensen.”

Promotiecampagne

Met de vier avonden, tactisch op steeds wisselende dagen, zodat iedereen de kans heeft om te komen, wil museum De Wemme zich ook wat meer profileren richting de eigen regio. Speciaal daarvoor wordt een korte promotiecampagne opgezet inclusief filmpjes en een leuke prijsvraag waarmee de deelnemers prijzen van de eigen middenstanders kunnen winnen. Wie een prijs wil winnen, moet overigens wel goed op de hoogte zijn van wat De Wemme op dit moment in huis heeft.

De expositie 75 Jaar Bevrijding toont verschillende facetten van de naoorlogse jaren. Dat gaat van de BB (Bescherming Bevolking) tot apparatuur uit die jaren (grammofoons, radio’s, jukebox) en het emigratieverhaal. Pronkstuk is een Messerschmitt auto die in de nieuwe ruimte staat te glimmen. Voor het najaar wordt de jaarlijkse Slachtdag mogelijk toch nog georganiseerd, terwijl de kerstwandeling op tweede kerstdag al een zekerheidje is.

Museum De Wemme is op de genoemde avonden open van 18.30 tot 20.30 uur. Reserveren is niet verplicht, maar voor wie dat prettig vindt, mag dat wel. Dat kan via de website www.dewemme.nl .