Museum Valse Kunst in Vledder bestaat 25-jaar en eert oprichter Erna Plenter-Jansen

Viola con brio van Rein Pol

Viola con brio van Rein Pol Foto: Rien Pol

Het Museum Valse Kunst in Vledder bestaat 25 jaar. Het jubileumjaar wordt gevuld met verschillende exposities, lezingen en tentoonstellingen. Op zaterdag 1 april wordt oprichter Erna Plenter-Jansen geëerd en is de opening van de expositie De QuasiRealisten en tentoonstelling Volg Van Gogh.

„Vorig jaar vierde de kunstenaarsgroep De QuasiRealisten haar tienjarig bestaan met een expositie in Museum Stad Appingedam met als thema ‘Net naakt’ en met de uitgave van een jubileumboek De QuasiRealisten. De groep exposeert momenteel met acht kunstschilders en een beeldhouwer”, vertelt Klaas Koops, kunstenaar en woordvoerder van de groep. De expositie die om 16.00 uur wordt geopend is te zien tot en met 25 juni.

Nieuwe leden

„Doorgaans vertellen schilderijen en beelden een verhaal. De kunstenaars van deze groep gooien de gebruikelijke volgorde om. De kunstenaar levert het beeld, de toeschouwer bedenkt het verhaal.” De deelnemende kunstenaars zijn Cindy Sprokel, Wouter Berns, Hans Hage, Tom Hageman, Klaas Koops, Mark Lisser, Jan van Loon, Rein Pol en Fokko Rijkens.

De toeschouwer wordt aan het werk gezet, met een beroep op de eigen creativiteit. „De titel van de expositie zegt daarom genoeg. De groep staat aan de vooravond van een nieuw decennium. Zo zijn er recent vier jonge, nieuwe leden toegetreden. Te recent nog om al aan deze expositie mee te doen. Maar het nieuwe decennium gaat wel van start. En dus worden er weer bestaande en nieuwe kunstwerken gepresenteerd. Voor dit type werk is er geen betere start en plek te bedenken dan in het Museum Valse Kunst in Vledder”, aldus Koops.

Museum Valse Kunst bestaat 25 jaar

Op zaterdag 1 april gaat om 15.00 uur ook de tentoonstelling ‘Volg Van Gogh’ van start, een project van Museum Valse Kunst met lokale en regionale kunstenaars in samenwerking. De kunstenaars hebben naast werk geïnspireerd op Van Gogh ook panelen gemaakt beschilderd met zonnebloemen die in de tuin van het museum worden geplaatst.

Tot slot: op zaterdag 1 april om 15.30 uur opent Museum Valse Kunst in Vledder het jubileumjaar met een feestelijk eerbetoon aan de oprichter Erna Plenter-Jansen. In de loop van het jaar volgen nog meer activiteiten in het kader van het 25-jarig bestaan, zoals op 19 april een lezing van Bert Voskuil, auteur van het boek ‘Meestervervalsers’ over vervalsingen in de kunst.