Muziek in de Tuin Balkbrug is toe aan tweede editie. Op zondag 22 augustus klinkt in twaalf tuinen livemuziek

„Het feest kan beginnen”, zeggen Freek Knol en Irjan Broek. De organisatoren zijn helemaal klaar voor de tweede editie van Muziek in de Tuin Balkbrug. „We hebben maar liefst twaalf tuineigenaren bereid gevonden om musici en publiek in hun tuin te ontvangen.”

Irjan Broek en Freek Knol spelen zelf ook tijdens het muzikaal evenement.

Irjan Broek en Freek Knol spelen zelf ook tijdens het muzikaal evenement. Foto: Hans Berkenbos

„Voor iedere tuin is een artiest of band gevonden en we hebben zelfs de vergunningen van de gemeenten Hardenberg en Ommen binnen”, klinkt het enthousiast.

De organisatoren moesten vanwege het coronavirus wel weer een alternatieve datum zoeken. „We waren eigenlijk van plan om deze editie in het voorjaar te houden, maar toen waren de mogelijkheden nog zeer beperkt. Nu hebben we gekozen voor zondag 22 augustus, de laatste zondag van de schoolvakantie. Het evenement begint om 14.00 uur en is rond 17.15/17.30 uur afgelopen. We verwachten dat de meeste mensen dan weer thuis zijn en wel weer zin hebben in een leuk muzikaal festijn én de kans om bekenden tegen te komen en bij te praten”, zegt Freek Knol.

Nieuwe tuinen

De verplaatsing van het evenement zorgde er wel voor dat sommige tuineigenaren, maar ook enkele artiesten niet konden komen. „Dat was jammer, want veel artiesten hebben zich vorig jaar uitstekend vermaakt tijdens de eerste editie en dat geldt ook voor de tuineigenaren. Gelukkig hebben we al snel nieuwe tuinen en bands kunnen vinden”, vult Irjan Broek aan. De belangstelling om mee te werken aan het evenement is groot.

„Natuurlijk vindt alles plaats volgens strakke regels en is het volledig coronaproof. Dat betekent dat belangstellenden vooraf moeten reserveren en aangeven naar welke optredens zij die middag willen gaan. Reserveren is mogelijk vanaf 1 augustus.” De musici spelen sets van 45 minuten waarna een pauze van een half uur volgt. In die tijd kan het publiek naar de volgende tuin. „Vorig jaar kregen wij de vraag of dat half uur niet wat langer kon omdat sommige tuinen wat verder weg liggen. Toch hebben we besloten om dit half uur aan te houden. Dat is prettiger voor de musici.” De organisatie geeft direct een tip: „kijk naar tuinen die dicht bij elkaar liggen en maak vooral na afloop een langer praatje met andere bezoekers.” Voor een overzicht van de tuinen en de bands en artiesten die daar spelen verwijzen de organisatoren graag naar muziekindetuinbalkbrug.nl.

Natje en drankje

In iedere tuin is ontsmettingsmiddel aanwezig en worden de bezoekers geacht anderhalve meter afstand te houden. Zelfs wanneer het onverhoopt regent. Voor de musici moeten de tuineigenaren een droog onderkomen hebben. „Dat mag een partytent zijn of een overkapping. Het maakt ons niet uit zolang de artiesten en hun instrumenten maar droog kunnen blijven.”

Ook de controle op het schenken van alcohol is dit jaar weer goed geregeld. Het staat de tuineigenaren vrij wat ze schenken, maar dat vindt wel plaats onder toezicht van iemand die over de juiste papieren beschikt. De ‘winst’ gaat naar de optredende artiest en de tuineigenaar. „Wij verdienen er niets aan, maar vinden het leuk om dit evenement te organiseren. En om mee te spelen”, zegt het tweetal lachend. Irjan Broek speelt samen met Eggie Reinders aan De Kolonie 22, terwijl Freek in zijn eigen tuin aan de Kolonieweg 1 speelt. Bijzonder is dat hij de tweede set volledig wijdt aan Leonard Cohen.