Onderzoek AutoWeek: N377 en N34 behoren tot de gevaarlijkste wegen van Nederland

De N377 tussen Balkbrug en Nieuwleusen staat in de lijst van de zeven gevaarlijkste wegen van Nederland van het tijdschrift AutoWeek. Ook de de N34 tussen Groningen en Emmen heeft de twijfelachtige eer om op deze lijst te staan.

Tussen 2014 en 2019 vielen er op de N377 zeven doden, waarvan vijf tussen Balkbrug en Nieuwleusen. In Nieuwleusen is al jaren veel te doen om de weg. De werkgroep ‘N377 moet veilig’ heeft veel energie gestopt in de actie om de weg in Nieuwleusen voor alle weggebruikers veiliger te maken.

De weg gaat dan ook op de schop. Het oorspronkelijke ontwerp voor de aanpassing van de N377 in de bebouwde kom van Nieuwleusen is echter van de baan.

Aanwonenden, Plaatselijk Belang Nieuwleusen (PBN) en de gemeente Dalfsen hadden veel kritiek op het plan waarbij alleen de fietsstroken en huidige parkeerstroken verwisseld werden. De provincie Overijssel heeft nu haar oorspronkelijke voornemen herzien en er worden nieuwe plannen verwacht.

N34 heet ook wel de Dodenweg

Vorige maand ging het verschrikkelijk mis op de N34 tussen Groningen en Emmen, bij het Drentse plaatsje Borger. Helaas staat dat niet op zichzelf. Naast de Hunebed Highway staat de N34 ook bekend onder de weinig flatterende naam Dodenweg, vanwege het grote aantal dodelijke ongelukken dat zich daar de laatste jaren heeft voltrokken.

Andere wegen op de lijst van AutoWeek

Naast de N34 en de N377 staan de A7 bij Zaandam, de N336 tussen Giesbeek en Babberich, de A16 (Van Brienenoordbrug), de N307 (Markerwaarddijk) en de N273 (Napoleonsbaan) in Limburg op de lijst van gevaarlijke wegen van AutoWeek.