NK Tegelwippen in Westerveld: meer groen in de tuin

Een voorbeeld van tegelwippen.

Een voorbeeld van tegelwippen. Foto: gemeente Steenwijkerland

Gemeente Westerveld lanceert deze week het NK Tegelwippen in samenwerking met gemeenten Meppel, de Wolden, Hoogeveen, Midden- Drenthe en Steenwijkerland. Het doel van het NK Tegelwippen is dat inwoners tegels uit hun tuinen verwijderen en dat deze worden vervangen door groen. Dit helpt bij het opvangen van bijvoorbeeld hevige hoosbuien.

Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor meer biodiversiteit, een betere afwatering en meer verkoeling is in de zomer. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer door klimaatverandering. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen.

Inwoners en ondernemers in Westerveld kunnen het aantal gewipte tegels doorgeven via nktegelwippen.nl. Hierop staat een ranglijst van gemeenten met de meest gewipte tegels. Landelijk doen er meer dan 150 gemeenten mee. Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober.

Subsidie voor groene tuinen

Het NK Tegelwippen sluit aan op de subsidieregeling die gemeenten in de regio beschikbaar stellen voor het vergroenen van tuinen. Meer informatie staat op www.subsidieaanvragen.nl/westerveld