Naam De Bokkensprong op boerderij in Koekange is in ere hersteld

Leen en Ina Noordsij met de familie Kramer bij het bord van De Bokkesprong. Foto: Benny Spin

Het was in 1970 dat het leven voor Leen en Ina Noordsij een geheel andere wending kreeg. Op vakantie in Balkbrug besloot het echtpaar uit Vlaardingen de omgeving te verkennen. In Koekange zagen ze een oud vervallen boerderijtje staan. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze konden het kopen en twee maanden later woonden ze er al.

Met de twee dochters Edith en Liesbeth streken ze neer aan de Noordwijkerweg 19, waar ze een pension startten voor pleegkinderen, mensen met een lichamelijke beperking en andere hulpbehoevenden.

„De verhuizing van het westen naar het noorden was voor ons echt een bokkensprong”, zo omschrijft Ina Noordsij de verhuizing naar Koekange. En zo werd het huis ook gedoopt. Ina: „Het was de rust, ruimte en natuur die het hem deed.”

Koken en schoonmaken

In 1972 werd het geopend door toenmalige burgemeester Van Rappard en spoedig daarna kwamen de eerste gasten. Daar was Ina vooral heel druk mee. Verzorging, koken en schoonmaken. Er kwamen veel taken op haar schouders. „Vierentwintig uur per dag zorg leveren was best zwaar, maar je was jong en deed het.”

Leen werkte drie dagen in de week bij een bouwbedrijf. „Dat was noodzakelijk, want het pension alleen was niet genoeg om van rond te komen.” In 1978 kwamen ook de eerste twee pleegkinderen. „Nog steeds hebben we daar een goed contact mee, ze beschouwen ons ook echt als hun ouders”, zegt Ina.

Verhuizing als bokkensprong

In 2001 werd de boerderij verkocht en verhuisden Leen (83) en Ina (82) naar Ruinerwold. De huidige bewoners, Kees en Liesbeth Kramer en hun kinderen Maria, Teun en Sara, wonen er ruim een jaar. Kees: „We zijn afkomstig uit Utrecht en voor ons is de verhuizing naar Drenthe ook een soort van bokkensprong geweest.”

Via de kerk kwamen beide families met elkaar in contact en zo kwam het gesprek op de boerderij. Inmiddels zijn ze volop bezig met verbouwen en is oude naam weer in ere hersteld. Daarom werden Leen en Ina, samen met buren en bekenden zaterdagmorgen uitgenodigd voor een kopje koffie. Daarbij werden, heel toepasselijk, ook bokkenpootjes geserveerd.

Het naambord ‘De Bokkensprong’ met de bijbehorende relikwieën werd door de drie kinderen van de nieuwe bewoners onthuld. Beide families brachten een gezamenlijke toost uit op dit heugelijke feit.

Nieuws

menu