Nachtelijke Beleving is op zoek naar hulp voor voorstellingen (met publiek)

Wie helpt mee de Nachtelijke Belevingen in Diever, Havelte, Frederiksoord en Dwingeloo weer tot een succes te maken. Roestvrij theater zoekt toneelspelers en vrijwilligers voor de voorstellingen in augustus, september, oktober en december.

De Nachtelijke Belevingen in Westerveld. Eerst is nu Havelte aan de beurt.

De Nachtelijke Belevingen in Westerveld. Eerst is nu Havelte aan de beurt. Eigen foto

Na de goedbezochte livestream van de voorstelling Overbruggen in mei dit jaar, mag theatergezelschap Roestvrij uit Diever zich nu eindelijk weer voorbereiden op voorstellingen met publiek. Maar om deze voorstellingen te kunnen maken, is Roestvrij op zoek naar spelers en vrijwilligers. „We hebben veel hulp nodig tijdens de vier Nachtelijke Belevingen. In elk van de vier dorpen waar we spelen, maken we een totaal andere theaterroute met een heel nieuw verhaal. En om dat te realiseren hebben we veel hulp nodig”, zo zegt theatermaker Leander Breen.

Kicken

Breen, die ook betrokken is bij theatervoorstelling De Bom die in september op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Havelterberg wordt gespeeld, vindt het „kicken” om met een grote groep mensen aan de slag te gaan om samen iets te realiseren. „Dat je gezamenlijk aan een voorstelling werkt, geeft snel een groepsgevoel. Dat gevoel wordt al helemaal versterkt als het publiek enthousiast op een Nachtelijke Beleving reageert.”

De Nachtelijke Beleving is een theatrale wandelroute van 1,5 uur waarbij het publiek onder leiding van een gids verschillende scènes krijgt te zien. „We zoeken veel mensen. Zoals gidsen, kassamedewerkers, maar ook locatiemanagers die leidinggeven bij de locatie waarop een scene wordt gespeeld. Maar niet alleen tijdens de voorstelling zoeken we ondersteuning. Ook tijdens de voorbereidingen. Zoals bij het bouwen van het decor en de techniek, de catering of het verspreiden van posters en flyers. Per beleving zoeken we zo’n twintig spelers, maar er zijn ook voorstellingen waar we wel veertig mensen van allerlei leeftijden kunnen gebruiken.”

Theater zonder tekst

Roestvrij theater werkt vooral aan theater zonder tekst. „De basis is dus geen tekst, maar een handeling waarbij we onderzoeken hoe je verhalen kunt vertellen zonder tekst te gebruiken. We hebben voor elke speler iets”, zo legt Breen uit. „Ben je beginnend speler, dan hebben we een rol voor je in groepsscènes. Heb je meer ervaring dan kun je een grotere rol krijgen. We maken aan het begin van de repetitieperiode een rolverdeling en aan de hand daarvan maken we een rooster. We repeteren doorgaans in de avonden en af en toe in het weekend. En al onze vrijwilligers worden aangestuurd door het professionele team van Roestvrij theater.“

Veel energie

Theatermaker Breen gaat ervan uit dat er in augustus en september weer gewoon voor publiek gespeeld mag worden. „Of dat in oktober en in december ook mogelijk is weten we natuurlijk nog niet. Maar we gaan er met veel energie en goede moed tegenaan. Het is natuurlijk een heerlijk vooruitzicht om weer publiek te mogen ontvangen bij onze voorstellingen.”

De eerste Nachtelijke Beleving vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 21 augustus in Diever. Daarna volgen Havelte (23 tot en met 25 september), Frederiksoord (21 tot en met 23 oktober) en Dwingeloo (16 tot en met 18 december).