Nationaal kampioenschap maaien met de zeis’ in Dalfsen: wie gaat de uitdaging aan?

Wie maait het beste met de zeis? In Dalfsen vindt het NK plaats. Aangeleverd efoto

Er zullen nog steeds inwoners van de gemeente Staphorst zijn die met een zeis kunnen maaien, al zijn dat er ongetwijfeld niet meer veel. Zij die deze oude ambacht nog beheersen, kunnen meedoen aan het Nederlands kampioenschap ‘maaien met de zeis’. Dat vindt op zaterdag 3 september bij de buren in Dalfsen plaats.

Landgoed de Horte in Dalfsen is vanwege het 90-jarig jubileum van Landschap Overijssel dit jaar gastheer van het evenement. Als beschermheer van het jubileumjaar is ook Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, aanwezig. Hij verzorgt de uitreiking van de gouden strekel, of hij de zeis ook gaat hanteren, is nog onbekend.

Het maaien met de zeis is een oud ambacht, maar ook in het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. „Je kunt er heel gericht mee maaien en het maaisel kan goed afgevoerd worden. Bovendien is maaien met de zeis duurzaam en CO2-neutraal”, laat de organisatie weten.

Deskundige begeleiders

Het NK Maaien met de zeis start om 11.00 uur met maaidemonstraties. Iedereen die het zelf wil proberen, mag een poging wagen. Deskundige begeleiders helpen de durfals op weg. De benodigde zeisen zijn aanwezig, evenals een smid met een smeedkar om de bladen onder de juiste hoek aan de steel te zetten. Wie thuis nog een zeis heeft liggen, die niet helemaal lekker maait, kan deze gerust meenemen.

In de middag strijden de teams tegen elkaar. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de bladen vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld, een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan. De finales starten rond 15.30 uur. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door Andries Heidema.

In totaal zestien teams uit verschillende provincies strijden om het kampioenschap. Naast deze zestien worden op de dag zelf nog twee gelegenheidsteams van ervaren maaiers samengesteld. Outsiders kunnen zich daar nog voor aanmelden. De dag duurt tot 17.00 uur.

Info: www.landschapoverijssel.nl/90jaar

Nieuws

menu