Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst houdt een avond over de wolf en dat is na diverse dode schapen in de regio een hot item

De Wolf die begin vorige maand in het buitengebied van Rouveen op de foto werd gezet. NDC Mediagroep

Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst en Omstreken houdt op maandagavond 15 november een contactavond met als thema: ‘De wolf, kans voor de natuur of bedreiging voor het vee?’ Het is een actueel thema. Het roofdier struint rond in de regio en doodde al diverse schapen.

Daniel Tuitert spreekt over het leven van de wolf met de daaruit volgende consequenties nu het dier zich in Nederland heeft gevestigd. Daniel is als ecoloog en jurist werkzaam bij de provincie Flevoland waar hij trekker is van het wolvenbeleid. Daarnaast is hij als wolvenexpert betrokken bij meldingen rondom wolven.

De avond over wolven is uiterst actueel. Het beest struint in deze regio rond. Begin vorige maand werden er in de gemeente Staphorst drie schapen doodgebeten en deels opgevreten. Een wolf was vrijwel zeker de dader. Het vermeende roofdier werd in het buitengebied van Rouveen gefotografeerd.

In Heino, hemelsbreed dertig kilometer verderop, was het een paar dagen eerder raak: ook een aantal dode schapen. Ook hier is een wolf de vermoedelijke dader. Bewoners van de Lankhorst troffen een dag later in de modder een pootafdruk aan in een weiland waar nooit grote honden lopen. Veertien dagen geleden zag een inwoner van Wapse een wolf. Even later meldde een boer die op Kalteren tussen Diever en Wapse woont dat twee van zijn schapen waren doodgebeten. Hij trof de dieren opengereten aan in het weiland.

Afschieten

Veel boeren en jachtcommissies vinden dat de wolf bestreden, lees afgeschoten, moet worden. De wolf is echter een beschermde diersoort. Bejagen mag niet. Toen die bescherming werd ingesteld, was de rover in geen velden of wegen in Nederland te vinden. Nu is dat wel zo en moeten er maatregelen komen, vinden boeren en jagers.

De avond over de wolf vindt plaats in café Spoorzicht en begint om 20.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen