Negende deel van Boerderijenboek Zuidwolde gaat over Drogteropslagen

Voorkant van het nieuwste boerderijenboek van de oude gemeente Zuidwolde. Eigen foto

De Oudheidkamer Zuidwolde presenteert komende woensdag het negende deel van het Boerderijenboek van Zuidwolde. In dit deel beschrijven Henk van Goor en Jan Kwant het buitengebied van Drogteropslagen.

In zeven hoofdstukken komen de buurtschappen, de boerderijen en de bewoners van De Tippe, de Ongelukkige Wijk, de Moeshoekweg, de Luttergreppel, Het Ongeluk, de Braambergersloot en Het Hok aan bod. Het betreft zowel kleine als grote boerenbedrijven met als ondergrens een oppervlakte landbouwgrond minstens zo groot als een groentetuin, en met een geit, een schaap of een varken als minimale veebezetting. Wat in feite betekent dat alle huizen die van voor 1970 dateren hier ter sprake komen, zij het niet allemaal even uitgebreid.

Bijzondere betekenis

De beschrijving van de boerderijen en hun bewoners wordt afgewisseld met een aantal toegiften. Daarin worden jeugdherinneringen, een bepaald aspect van het dorpsleven of een persoon die een bijzondere betekenis heeft gehad voor het dorp, nader uitgelicht.

Het boek bevat ruim 120 pagina’s en de tekst is opgeluisterd met talrijke foto’s en andere illustraties. Het boek is te verkrijgen bij Cultuurhistorisch Museum De Wemme en via www.oudheidkamerzuidwolde.nl , of email: info@oudheidkamerzuidwolde .

Nieuws

menu