Niels Rozeboom (18) is geen ‘doorsnee’ vakantiewerker. 'Ik leer hier veel meer dan alleen werken' | Mijn vakantiebaan

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt ze overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan De Vakantiewerker! Voor aflevering 8 duiken we de bessenstruiken in, op blauwebessenkwekerij Zeldenrust in Wapse.

Niels op de blauwebesssenkwekerij in Wapse.

Niels op de blauwebesssenkwekerij in Wapse. Foto: Leo de Harder

Niels Rozeboom (18) is geen ‘doorsnee’ vakantiewerker. Het grootste deel van het jaar woont hij met zijn familie in Portugal. Maar in de zomervakantie is hij in Wapse om „een paar centjes” bij te verdienen op de bessenkwekerij van zijn oma, Riekje Rozeboom (66). Al 35 jaar runt zij hier met haar man blauwebessenkwekerij Zeldenrust.

Niels: „Ik werk zoveel als oma mij nodig heeft. In de ochtend pluk ik bessen, daarna werk ik in de schuur. Ik vul kratjes, serveer op het terras en doe de afwas. Veel mensen die hier bessen of een boeket bloemen komen plukken in de zelfpluktuin willen daarna een kopje koffie en een taartje.”

„Ons terras is geen gewoon terras. De meeste mensen die hier gaan zitten, zijn hier bekend. Ze praten met elkaar en met ons”, vertelt Riekje. „Wat doe jij met de bessen?”, wordt er dan gevraagd.

Sociale vaardigheden oefenen en de Nederlandse taal te verbeteren

Een mooie gelegenheid voor Niels, die in Portugal een opleiding gericht op de toeristische sector volgt, om zijn sociale vaardigheden te oefenen. Én om zijn Nederlands wat op te halen. Niels: „Ik leer hier veel meer dan alleen werken.” „En je leert Nederlandse grapjes”, plaagt oma haar kleinzoon.

Riekje weet als geen ander hoe belangrijk gemotiveerde vakantiewerkers zijn. „Ik ben een perfectionist. Alles moet altijd door kunnen gaan. Maar soms komt er veel werk tegelijk op me af. Mijn man en ik kunnen dat niet met z’n tweeën.”

De aanwezigheid van Niels op de kwekerij geeft haar rust. „Niels is mijn rustpunt. Als ik weet dat hij er is, heb ik meer vrijheid. Dit jaar kwam hij later dan verwacht naar Nederland. Maar de oogst was gelukkig ook later.”

„Op de een of andere manier kom ik altijd precies op de perfecte tijd”, zegt Niels.

Hoezeer de jonge Rozeboom het ook naar zijn zin heeft, hij ziet zichzelf niet het bedrijf van zijn opa en oma overnemen. Nee, ik vind het leuk om hier te werken, maar ik zie mezelf hier geen baasje spelen.”

Jammer? „Tuinieren is niet zijn ding”, weet Riekje. „En voorlopig vinden wij het zelf nog leuk en zijn we gezond. We laten het maar gebeuren.”

Niels werkt intussen gestaag door. „Dan kan ik straks, wanneer ik weer terug naar huis ga, trots zijn op mezelf”, zegt hij. „Ik ben van plan om in Portugal mijn rijbewijs te halen. Dat is niet goedkoop.”