Niet naar Den Haag op Prinsjesdag, maar Staphorster schoolkinderen trekken toch de klederdracht aan

Het is een traditie die nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar niet doorgaat: schoolkinderen en Staphorster dames die naar Prinsjesdag in Den Haag gaan. Ze gingen niet, maar de jeugd trok dinsdag toch het streekeigen goed aan.

Rondrit door Staphorst.

Rondrit door Staphorst. Foto: Frens Jansen

Zestig dames en een enkele heer gaan getrouw naar de opening van het parlementaire jaar. Ze staan in klederdracht langs de route. De volgende dag sieren de Staphorsters alle voorpagina’s, soms zelfs van buitenlandse kranten. Dat gebeurt al sinds 1999. Vorig jaar lag alles stil en nu weer. „We hopen dat we volgend jaar weer kunnen gaan”, aldus een van de initiatiefneemsters, Annigje van der Sluis-Meesters. Zij is er al vanaf het begin bij.

De dames zaten dinsdag noodgedwongen voor de tv. Ze waren er bijna toch bij geweest. „Er lag een uitnodiging dat Staphorsters de provincie Overijssel mochten vertegenwoordigen. Dat betekent dat je niet achter de hekken staat, maar meeloopt in de ceremoniële stoet. Elk jaar is een andere provincie aan de beurt. Het werd echter afgelast. Jammer, maar het is niet anders.”

Naast de dames gaan ook altijd alle groepen 8 van de Scholen met de Bijbel uit Staphorst naar Prinsjesdag. Ook zij staan in klederdracht langs de route en ook zij trekken altijd veel bekijks. Vorig jaar gingen ze niet en nu weer niet.

Niet uit veld slaan

Anders dan de vrouwen, lieten de kinderen zich niet uit het veld slaan. Zo’n beetje alle kinderen uit de hoogste klassen van de reformatorische scholen in Staphorst kwamen dinsdagochtend in klederdracht op school. De kinderen van de Harmen Doornveldschool hadden een spelmiddag, groep 8 van de Mauritschool maakte in klederdracht een rondje met een kar door de omgeving, net als de leerlingen van de Maarten Lutherschool. Zij gingen, allen in klederdracht, met de huifkar naar Staphorst. De leerlingen van de Willem de Zwijgerschool gingen in dracht naar het Rijksmuseum in Amsterdam.­

Bijna alle kinderen van alle groepen 8 van de vijf reformatorische scholen trekken dus jaarlijks op de derde dinsdag in september de klederdracht aan. Dat is voor moeders, oma’s en tantes een heel gepuzzel. Er wordt op zolders gezocht, geleend en gehuurd, want dat kan ook. Het is uitermate belangrijk dat de maat goed is en dat de kleding klopt. Kenners zien meteen als iemand zonder verstand van zaken een vrouw of dame heeft aangekleed. Het gaat om details en die moeten perfect zijn.

Weken van tevoren zijn moeders en oma’s al aan het naaien om alles voor elkaar te krijgen. Vooral de klederdracht voor de jongens schijnt een uitdaging te zijn. Immers, mannen en jongens dragen het al tientallen jaren niet meer. Voor de dames is dat anders. Er zijn nog ongeveer 400 dames die in Staphorster klederdracht lopen, allen boven de 50 jaar.