Nieuwbouw bij Museum Palthehof in Nieuwleusen krijgt vorm. Union-collectie krijgt mooie plaats

De contouren van de uitbreiding van Museum Pathehof in de vorm van een hooiberg zijn donderdag weer duidelijker geworden. De hooiberg komt achter het huidige museum; de beide gebouwen worden met elkaar verbonden.

Na een dag hard werken is het geraamte van de hooiberg goed te zien.

Na een dag hard werken is het geraamte van de hooiberg goed te zien. Foto: Dick Klinkenberg

Hiermee gaat dan ook de langgekoesterde wens van de historische vereniging om meer ruimte voor historische voorwerpen in het museum te krijgen in vervulling. Vooral de Union-collecte, die nu nog op de zolder staat, krijgt straks een betere plaats. Nu staan alle spullen nog op de bovenverdieping, die echter moeilijk toegankelijk is omdat er geen lift is. De bovenverdieping wordt straks depotruimte. De bedoeling is om het gehele museum opnieuw in te richten.

Multifunctionele ruimte

Donderdagochtend vroeg, om 7.00 uur, is een groep vrijwilligers begonnen met de werkzaamheden. Binnen de aangebrachte steigers zijn de roeden van de hooiberg geplaatst: een precies werkje. Vervolgens zijn de dwarsverbindingen aangebracht en daarna de zware balken van het dak waarop de rietconstructie komt. In de aanbouw komt de nieuwe filmzaal. „Deze zaal wordt multifunctioneel en kan voor verschillende activiteiten worden gebruikt”, aldus bestuurslid Egbert van Zwol. „Verder werken we samen met het Regionaal Techniek Centrum RTC Hardenberg, die in Nieuwleusen op De Grift is gevestigd. Leerlingen krijgen daar een beroepsopleiding voor de bouw. Ze maken voor ons de wanden en de kozijnen.”

Bouwkosten zijn gestegen

De kosten voor de realisatie worden geraamd op ruim 300.000 euro . Voor de bouwkosten heeft de vereniging 220.000 euro begroot en voor de herinrichting de rest. De gemeente Dalfsen heeft voor de herinrichting 47.500 euro toegezegd. De bestuursleden Gerrit Lubbers en Egbert van Zwol zijn duidelijk over de kosten: „We moeten echt binnen deze bedragen blijven.” Daarbij merken zij op dat de bouwkosten tijdens het proces van het project „wel zijn gestegen”. Ze zijn positief over de bijdragen die ze van de leden hebben ontvangen voor dit project: de teller staat op bijna 12.000 euro. „Een geweldig resultaat. En nog steeds bestaat de mogelijkheid om te doneren.”

Over de voortgang van het project zijn ze ook tevreden: de bouw verloopt voorspoedig. Beide bestuursleden spreken de wens uit dat alle buitenwerkzaamheden dit jaar gerealiseerd kunnen worden. Dan volgt het binnenwerk met de herinrichting.