Foto: BNNVARA

Nieuwe aangifte van zedenmisdrijf tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. Is het vermeende slachtoffer recent misbruikt of in het verleden?

Foto: BNNVARA

Tegen de 68-jarige Gerrit Jan van D., de vader van negen kinderen van de Ruinerwoldzaak, is een nieuwe aangifte gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie.

Advocaat Corinne Jeekel, die de vier oudste kinderen van Van D. bijstaat, zegt dat zij ervan op de hoogte is dat een van de vijf jongere kinderen aangifte heeft gedaan tegen de vader. Zijn advocaat Robert Snorn meldt desgevraagd dat hij door politie en justitie nog niet op de hoogte is gesteld van de aangifte. Snorn gaat er daarom vanuit dat zijn cliënt niet is aangehouden.

RTV Drenthe stelt op basis van bronnen dat het slachtoffer een dochter is van Van D., die tot voor kort met een broer en drie zussen bij de vader in Ermelo woonde. De vijf jongste kinderen van Van D., die tien jaar lang samen met hun vader en broer Israel verborgen zaten in de boerderij in Ruinerwold, hebben hem opgevangen toen hij in maart vrijkwam.

Onlangs werd bekend dat een van deze kinderen uit de woning in Ermelo is vertrokken. ,,Ook in mijn ervaring heeft mijn vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn. Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem”, was de verklaring van dit kind.

‘De aangifte wordt op dit moment onderzocht’

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of het inderdaad deze dochter is, waarover de nieuwe aangifte gaat. Ook over waar en wanneer het vermeende zedenfeit zou zijn gepleegd, zwijgt het OM. „De aangifte wordt op dit moment onderzocht”, bevestigt een woordvoerster. „Zoals gebruikelijk in zedenzaken gaan we hier in dit stadium niet verder op in. Dit raakt de privacy van een gezin dat al volop in de schijnwerpers heeft gestaan.”

Van D. werd oktober 2019 opgepakt op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen. Ook zou hij twee oudere kinderen (die nooit in Ruinerwold hebben gezeten) seksueel misbruikt hebben toen ze ongeveer tussen de 12 en 14 jaar waren. Of de vader schuldig is of niet, is nooit vastgesteld. Begin maart bepaalde de rechtbank in Assen dat de strafvervolging van de 68-jarige Van D. moest worden beëindigd. Als gevolg van een hersenbloeding is hij volgens de rechtbank niet meer in staat om een eerlijk proces te krijgen. Het OM heeft zelf om stopzetting van de zaak gevraagd.

Toch strafvervolging?

Of de nieuwe aangifte toch tot een strafvervolging kan leiden, is zeer de vraag. Van belang is of het om een zedenmisdrijf gaat dat zeer recent is gepleegd of in het verdere verleden. Waarschijnlijk heeft het alleen gevolgen voor Van D. als het om een recente zaak gaat. Dat zou kunnen betekenen dat hij nog steeds gevaarlijk is. Alle negen kinderen zijn inmiddels volwassen. De jongste is ongeveer twintig jaar en de oudste 31.