Nieuwe minibiebs en buurtkastje bieden extra steun in Ruinen

De minibieb aan de Zwederaweg in Ruinen. Aangeleverde foto

Elkaar helpen en verspilling tegengaan. Met de stijgende prijzen is het leven een stuk duurder geworden. Dan is een abonnement bij de bibliotheek moeilijker, net als genoeg boodschappen kunnen doen. Daarom zijn er sinds donderdag 2 maart twee minibiebs en een buurtkastje in Ruinen.

Liever delen dan verspillen. Dat is de zin die je op veel weggeefkastjes ziet staan. Dat is ook precies waarom Iris Lucardie en Marjan Scheper uit Ruinen op het idee kwamen om een buurtkastje te openen in Ruinen. „Omdat er veel mensen zijn die last hebben van de gestegen energieprijzen en de inflatie wilden wij graag dat er ook in Ruinen een buurtkastje zou komen.”

Buurtkastjes zijn inmiddels landelijk bekend. Het zijn kastjes waarin mensen producten en levensmiddelen kunnen doneren of ruilen. „Die producten kunnen er vervolgens weer uitgehaald worden door mensen die het kunnen gebruiken. Een soort uitwisseling dus, alleen dan via een anonieme kast.”

Locatie gezocht en gevonden

Het probleem was alleen dat de buren niet genoeg plek hadden in hun tuinen, dus deden ze een oproep op de Facebook van RuinenAlert. Buurtgenoot Mandy van Dijk reageerde. Zij was zelf bezig met het maken van een minibieb en was van plan daar ook levensmiddelen in te zetten. „Het zou een combinatiekast worden. Maar Iris en Marjan hebben een prachtige buurtkast, waar meer dan genoeg in kan. Dus werd het plan om de minibieb en buurtkast naast elkaar aan de rand van onze tuin te zetten.”

Vorige week donderdagmiddag waren de kasten klaar en was het groen gesnoeid, waardoor de kasten geplaatst konden worden. Mensen vinden de buurtkast en minibieb aan het voetpad tussen de Zwederaweg en de Groene Weg in Ruinen (langs de tandarts). Iedereen die iets nodig heeft of een boek wil lenen is welkom om langs te lopen en iets uit te zoeken.

Geen bederfelijke waren

Ook donaties zijn van harte welkom. In de kasten kunnen geen bederfelijke waren en, omdat er dagelijks kinderen langskomen, zijn alcohol, tabak of medicijnen niet welkom. In de minibieb is ook een plank waar wat klein speelgoed op kan.

De minibieb aan het Zwedera/GroeneWegpad is de tweede in Ruinen. Eind vorig jaar opende Nanne Jo haar minibieb aan het Karelspad 11. Zij is ook op Facebook te vinden. Daarmee is de andere kant van Ruinen ook voorzien van gratis leesvoer.

Nieuws

menu