Drenthe trekt geld uit voor nieuwe toeristische fietsroute bij Frederiksoord

De joodse begraafplaats bij Veenhuizen krijgt een opknapbeurt.

De joodse begraafplaats bij Veenhuizen krijgt een opknapbeurt. Foto: DvhN

De joodse begraafplaats bij Veenhuizen krijgt een opknapbeurt, er komt een toeristische fietsroute bij Frederiksoord en Veenhuizen viert het tweede eeuwfeest.

De provincie Drenthe trekt 50.000 euro uit om deze activiteiten mogelijk te maken. Sinds enkele jaren zijn de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed en zo draagt het provinciebestuur bij aan het in stand houden daarvan en aan de toeristische ontwikkeling in het gebied.

 

Begraafplaats

Stichting Landschapsbeheer gaat de Joodse begraafplaats samen met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap herstellen en ook moet er een plan komen om hem goed te houden. Er worden vrijwilligers geworven en er komt onderzoek naar de cultuurhistorische achtergronden van de begraafplaats. De provincie betaalt hiervoor 20.000 euro.

Dit jaar en volgend jaar viert Veenhuizen dat het twee eeuwen geleden is dat hier een kolonie ontstond. Een heel programma met onder andere congressen moet dit luister bijzetten. De provincie draagt 15.000 euro bij.

Het fietspad bij Frederiksoord is speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. De route voert langs zes historische bezienswaardigheden, waar interactieve zuilen komen te staan met informatie die te beluisteren is. De provincie betaalt hiervoor ook 15.000 euro. De route moet al komende zomer klaar zijn.