'Nu eerst zelf het stof uit mijn hoorn blazen en de ventielen smeren' | Dagboek van Gerben Zijlstra, voorzitter van Woudklank

Gerben Zijlstra voor het Dagboek. Foto: Andre Weima Fotografie

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Gerben Zijlstra uit Zuidwolde. Gerben is voorzitter van Muziekvereniging Woudklank Zuidwolde, opgericht in 1971. Woudklank bestaat uit een harmonieorkest, twee jeugdorkesten en een slagwerkgroep. Vanwege corona hebben de repetities vele maanden stilgelegen.

Donderdag 3 juni

Eindelijk mogen we weer repeteren! Voor het eerst sinds half oktober komen we weer voorzichtig bij elkaar. Afgelopen week mocht de jeugd alweer aan de slag en nu mogen ook de volwassen leden weer samen muziek maken. Dat hebben we lang gemist. Ook nu moeten we nog veel voorzorgsmaatregelen in acht nemen om veilig bij elkaar te komen. We passen namelijk niet met het hele harmonieorkest van vijftig leden op anderhalve meter afstand in onze repetitieruimte. Samen met het bestuur maak ik een schema en een verdeling voor wie waar moet zitten en wanneer mag komen. Een hele puzzel, maar we hebben het er graag voor over. De jeugdorkesten passen gelukkig wel in één keer in de zaal. Nu eerst zelf het stof uit mijn hoorn blazen en de ventielen smeren. De motivatie om thuis te oefenen was de afgelopen maanden wel wat verdwenen en dat merk je direct.

Vrijdag 4 juni

Via de Whatsapp evalueren we de repetitieavond met het bestuur. Hoe gaan we het volgende week aanpakken? Weer in twee groepen? Of kijken we hoeveel mensen we op 1,5 meter we kunnen plaatsen? Het puzzelen begint opnieuw zodra er weer nieuwe verruimingen van het coronaprotocol zijn die vanavond ingaan. Ikzelf heb best fijn gespeeld, al was het weer even wennen aan elkaar. Binnen de vereniging overheerst de opluchting dat we weer mogen spelen ondanks dat het voor een aantal leden nog best spannend voelt.

Zaterdag 5 juni

Voor het ingaan van de lockdown in december zaten we midden in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe dirigent voor het harmonieorkest. Onze huidige dirigent Henk Veneman neemt na maar liefst 35 jaar afscheid van onze vereniging. Corona heeft ook hier behoorlijk roet in het eten gegooid. Nu we weer mogen repeteren, gaan we de sollicitatieprocedure ook weer opstarten. Ik heb telefonisch overleg met onze kandidaten over hun proefdirectie voor het orkest. Zij zijn blij te horen dat we verder kunnen. Voor ons Opleidings- en Opstaporkest hebben we sinds twee weken ook een nieuwe dirigente. Dat zijn veel veranderingen voor onze vereniging in korte tijd. Het geeft het bestuur af en toe wat kopzorgen. Maar als alles dan weer goed terecht komt overheerst het goede gevoel.

Zondag 6 juni

Dit jaar bestaat Woudklank 50 jaar. Dat willen we uiteraard ook vieren met de leden en ons publiek. Tijd nu om een aantal leden bij elkaar te roepen om de jubileumactiviteiten te gaan organiseren en coördineren. Er komt heel wat bij kijken om een concert te organiseren, laat staan een heel seizoen van jubileumactiviteiten voor alle onderdelen van Woudklank.

Maandag 7 juni

Vanavond staat de repetitie van de slagwerkgroepen op het programma. Ik wil even mijn gezicht laten zien en kijken hoe het gaat. Na het klaarzetten van de trommels en drums beginnen eerst de jongere spelers onder leiding van instructeur Giovanni Timmermans met hun repetitie. Lekker enthousiast en keurig in de maat tot iemand de tel kwijtraakt en Giovanni afslaat. Even weer opnieuw vanaf het begin. Oefening baart kunst!

Dinsdag 8 juni

Vandaag weer even overleg met een paar mensen voor aanstaande donderdag. We mailen alle orkestleden welke muziek ze mee moeten nemen en vertellen ze over de proefdirecties die voor de vakantie plaats gaan vinden. We hebben de sporthal in Zuidwolde gereserveerd zodat we met het hele orkest ruim kunnen zitten. Zodoende kunnen de leden zich een goed beeld vormen van beide kandidaten en omgekeerd. Een goede dirigent is essentieel voor een orkest en we hopen een heel goede dirigent te krijgen die ons de komende jaren weer verder kan brengen en die een klik heeft met het orkest.

Woensdag 9 juni

Morgenavond is de tweede repetitie na corona. We passen vanwege een aantal afmeldingen morgen in één keer in ons repetitielokaal. Hopelijk is dit gedoe na de zomer voorbij en kunnen we ons op een goede manier voorbereiden op onze jubileumactiviteiten. De hele lockdownperiode is voor een muziekvereniging erg moeilijk. We zijn helemaal afhankelijk van fysieke bijeenkomsten. Geen repetities, concerten of andere activiteiten leggen een groot beslag op de veerkracht van onze leden. Het beperkte digitale contact dat we het afgelopen jaar hebben gehad, is een schrale vervanging. Gelukkig heeft Woudklank heel trouwe leden en supporters en ziet de toekomst er zonnig uit. Ik ben er trots op om samen met het bestuur en alle andere actieve leden harmoniemuziek in Zuidwolde mogelijk te maken. Op naar een jubileum en de volgende vijftig jaar. We kunnen niet wachten om weer voor publiek op te treden!

'We kunnen niet wachten om weer voor publiek op te treden'