OM eist twee jaar jeugddetentie voor fatale woningbrand in Nieuwleusen

Bij een brand in Nieuwleusen is een man overleden. Archieffoto Persbureau Meter

Nieuwleusen - Tegen een 17-jarige jongen uit Nieuwleusen is twee jaar jeugddetentie geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor brandstichting in zijn ouderlijk huis aan het Zwartewaterland in Nieuwleusen. Bij de brand in de zomer van 2019 kwam zijn 22-jarige broer Cézary om het leven.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag tijdens een zitting achter gesloten deuren bekend. De jongen zou in de nacht van 13 op 14 juli 2019 op drie plaatsen, namelijk in zijn slaapkamer, woonkamer en keuken, brand hebben gesticht. Daarna zou hij het huis hebben verlaten, terwijl zijn ouders en broer in de woning lagen te slapen. 

Volgens RTV Oost zou de jongen voorafgaand aan de brand ruzie met zijn vader hebben gehad.

De brand werd op 14 juli vroeg in de ochtend ontdekt door buren die rook uit het dak zagen komen. Zij maakten de ouders van het gezin wakker door tegen de ramen te bonzen en te schreeuwen. De ouders konden het huis net op tijd verlaten, maar voor hun oudste zoon kwam hulp te laat.

De jongste zoon werd op de ochtend van de brand niet thuis aangetroffen. Hij kwam later op de dag aanlopen. Twee weken daarna werd hij aangehouden.

De advocaat van de jongen verzocht om vrijspraak. De rechtbank doet op 25 januari uitspraak. 

Nieuws

Meest gelezen